Анастасія Кисіль

«То був пан, який зробив дуже багато для села і людей»: відкрили двері в Музей Федоровича на Тернопільщині (фото, відео)

IMG_2222

На базі історико-краєзнавчого музею у селі Вікно, започаткованого Ганною Чемерою в 2007 році, організували виставкові зали зі зразками унікальних килимів, предметів побуту, експозиціями світлин та архівних матеріалів. Місцева жителька Ганна протягом 15 років збирала ці експонати.

Жінка розповіла журналістам видання «Терен», що чула про Федоровича від своєї мами.

- Мама казала про Федоровича, що то був пан, який зробив дуже багато для села і для людей. Він не шкодував своїх коштів. Привіз бузок з Відня і по цей час є пам’ятка про нього - Бузкова гора. Федорович заснував тут великий музей, килимарню і  бібліотеку, - каже Ганна Чемера.

IMG_2230
IMG_2230

Володислав Федорович збирав у Вікні скарби народного мистецтва, заснував там школу і виробництво килимів. Тепер їх копії будуть у цьому музеї.

- Все це копії килимів, тому що революційні солдати у 1917 році шукали золото, і не розуміли, що килим для чи давній рукопис для нас на ціну золота. Тож золота вони не знайшли, а маєток підпалили, він горів два тижні. Добре, що селяни, які жили поруч, дещо позабирали додому, - розповідає історик Сергій Ткачов.

IMG_2231
IMG_2231

Над наповненням музею та його реставрацією працював чи кожен із жителів села Вікно. Сьогодні сюди прийшла місцева жителька Уляна.

- У музеї, який створила Ганна Олексіївна, бували раніше, ще до того, як його оновили. Приводили сюди дітей, бо я мала гурток народної творчості, де ми вивчали вишивання та гончарство і дітям було надзвичайно цікаво побачити це все, - розповідає жінка

Однією з перших відвідала оновлений музей керівниця Туристично- інформаційного центру Тернополя Ірина Потішна.

- У селі Вікно я вперше, як і в музеї. Це для мене новий туристичний об’єкт. Як для керівника інформаційного центру, дуже цікаво та актуально, оскільки це популяризація нашого краю, нових маршрутів, - зазначила Ірина Потішна. - Саме цей музей ми можемо включити в один з туристичних маршрутів і продавати його не тільки для туристів з інших областей, а й для наших тернополян.

IMG_2229
IMG_2229

Загальна сума грошей, за які створювали музей - 951 тисяча гривень, з них 807 тисяч було надано Українським культурним фондом. Крім того, приватне підприємство «Вікнини» виділило 100 тисяч гривень, а селищна рада допомогла 44 тисячами.

- Сьогодні Музей Федоровича відкрив свої двері для відвідувачів. Над цим проектом ми працювали понад рік часу. Це проект реалізований за підтримки Українського культурного фонду, місцевого підприємства та Гримайлівської селищної ради за рахунок співфінансування, - каже громадський активіст, голова ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики» Василь Томчишин.

Проєкт «Музей Федоровича у Вікні» завершено, тож тепер двері музею для відвідувачів  відкриті.

[embed]http://youtu.be/dS1TsICOqg0[/embed]

Фото авторки

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео