Віра Олександрович

Треба визнати: на Тернопільщині немає єдності навіть між вояками АТО (фото, відео)

Питання безкоштовного проїзду учасників АТО на Тернопіллі обласні депутати обговорювали сьогодні, 17 липня, лише через те, що їх до цього змусили… самі ж колишні бійці. Вони вимагали надати право усім учасникам бойових дій безоплатно їздити територією Тернопільщини.

З таким зверненням до керівників краю на сесії обласної ради звернулися активісти частини громадських організацій, які захищають права учасників бойових дій. Зокрема, до трибуни пішла голова правління «ВО учасників АТО Галичини» Ружена Волянська.

– Ця проблема існує не перший рік, а вирішення так і немає, – каже вона. – Я піднімаю два важливих питання: перше – ініціювати і підтримати створення робочої групи щодо вирішення питання перевезення учасників АТО в області, друге – в цю робочу групу залучити працівників і представників облдержадміністрації та обласної ради.

Також Ружена Волянська закликала узгодити порядок співпраці з владою задля остаточного вирішення проблеми із безкоштовним перевезенням учасників бойових дій. Таке звернення на засіданні сесії радо підтримали. Адже на Тернопіллі вже були випадки, коли водії відмовлялися везти учасників АТО безкоштовно. І це щоразу викликало хвилю невдоволення у жителів краю, а політики у такому – зовсім не зацікавлені.

Волянська
Волянська

Втім, ця ситуація яскраво продемонструвала, що і серед вояків АТО на Тернопільщині нині немає єдності. Річ у тім, що інша частина колишніх і нинішніх бійців прийшла на сесію із дещо радикальнішою вимогою – про повне скасування монетизації пільг на проїзд для власників УБД. Таке звернення про відновлення фінансування безкоштовного проїзду вояків територією України мали надіслати у Київ – очільникам держави. Озвучив його колишній учасник АТО Олександр Починок.

Тоді ж громада вперше дізналася про те, що тернопільські артилеристи об'єдналися в спілку, щоб відстоювати інтереси разом з іншими громадськими організаціями учасників АТО (їхня сторінка у «Фейсбуці» - ТУТ). До слова, у подальшому вони планують долучати інші регіони, оскільки в їхніх рядах були вояки з усіх куточків України. Розповів депутатам про ГО «Спілка артилеристів України», створену лише у червні цього року, представник Тернопільської артилерійської бригади Юрій Кульпа.

До речі, він також зауважив, що 100 грн на проїзд щомісяця – зовсім не є повноцінною замінною законного права бійців на безкоштовний проїзд. Юрій Кульпа впевнений: оскільки війна триває, то учасники АТО, або тепер – ООС, повинні отримувати гарантовані їм пільги.

– Ніхто не хоче сваритися, – переконував усіх координатор волонтерської групи «Схід і Захід єдині назавжди» Василь Конько. – Треба врахувати усі думки!

Починок
Починок

Але питання депутати все одно ухвалили у тому варіанті, який запропонувала Ружена Волянська. «За» проголосували 43 представники різних партій. Окрім того, вони погодилися розглянути напрацювання робочої групи із цього питання пунктом №1 на наступній сесії обласної ради. У залі після цього частина учасників АТО почала плескати у долоні. Однак задоволеними залишилися далеко не всі, адже звернення, що пролунало з уст Олександра Починка, політики просто ігнорували. Тож відразу після засідання Катерина Бойко із ГО «Об'єднання бойових побратимів» доволі різко висловилася про вказані події на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Снимок_Бойко
Снимок_Бойко

Нагадаємо, під час сесії депутати розглянули 5 питань – читайте про це ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео