Анастасія Кисіль

Як правильно підбити підсумки минулого та спланувати наступний рік, розповіла тернопільська психологиня

IMG_4242

2021 рік добігає кінця і скоро свою сторінку відкриє 2022-ий. Важливо правильно оцінити свої можливості, щоб у році не було розчарувань, а біля всіх записаних цілей стояли прапорці.

Журналісти «Терену» дізнавались про «мистецтво планування» у психологині  Марії Рудик.

Чому важливо (і чи важливо взагалі) планувати, особливо записувати, свої плани, цілі, мрії на рік?

- Більше так, аніж ні. Важливий не сам факт записування, а те, що ви вкладаєте в цей процес. Послідовний, гнучкий та реалістичний план завжди стане в нагоді, щоб не звернути з обраного шляху. Інша справа, коли записані цілі накладають на вас непотрібну відповідальність та не залишають в житті місця для спонтанності. Тому до написаного треба ставитись як до загального напряму, а не як до чіткого вказівника, - пояснює психологиня Марія Рудик.

Чому важливо письмово підбивати підсумки?

- Процес прописування допомагає нам призупинитися, вийти з рутинного стану, послухати себе, дати віддзеркалення своїх дій, самовизнання, увагу в кінці кінців. Записавши свої успіхи та результати, легше можемо себе похвалити, а це, в свою чергу, дає оте, бажане всіма, відчуття «закритого гештальту» - завершення, емоційної розрядки. І, звісно, акцент на досягненнях надихає та мотивує на майбутні звершення.

Якщо підбиваючи підсумки, ми зрозуміли, що більшості поставлених цілей не виконали... Як не розчаруватись та йти далі?

- Перевірити їх на справжність та відповідність істинним внутрішнім поривам. Розрізнити те, що я «точно хочу» і «був би/була б не проти». Звільнитись від навіяних суспільством чи кимось із близьких бажань. До прикладу, багато хто пише в цілях щось по типу «прочитати 100 книг» чи «вивчити англійську мову», бо це загальноприйнято і заохочується соціумом, не запитуючи себе «А чи потрібні мені прямо зараз ті 100 книг». Думаю, суть ви зрозуміли: розставте пріоритети, відділіть насіння від лушпини і будьте щасливі.

Що потрібно згадувати, коли оцінюємо минувший рік: досягнення чи те, що не вдалось виконати?

- Безперечно, почати варто зі здобутків, виділити на них достатньо часу чи пунктів на листочку підсумків. Але й про те, що сприймається, як невдачі забувати точно не варто. Хороший аналіз причин та власних дій в таких ситуаціях допоможе виходити з них успішніше в майбутньому.

Коли ставимо цілі на наступний рік, на що треба звертати увагу?

1. Власні потреби. Для цього можна використати будь-яку графіку, до прикладу, піраміду Маслоу і визначити, яка з можливих потреб не є задоволеною на даному етапі життя. Або ж, якщо простіше, яка сфера життя зараз вас не влаштовує, і які зміни в ній зробили б Вас щасливішим або щасливішою.

2. Ваш ресурс для змін. Тобто, чи є достатньо фізичних та моральних сил, впевненості в собі, підтримки близьких для досягнення обраної цілі. Будьте мрійниками, але не беріть на себе непосильних нош.

Наголосіть, будь ласка, на правилах правильного планування року.

1. Дослухайтесь до себе.

2. Відділяйте головне від другорядного.

3. Дайте собі право і на перевершення своїх очікувань, і на їх невиправдання.

Фото Марії Рудик 

Вибір читачів за тиждень

Відео