Ціни на українські кавуни найвищі за 5 років (Агроновини)
Сезон кавунів 2020 року розпочався з найвищих за останні 5 років цін. Так, наразі середня ціна на гурті на кавуни українського виробництва 11 грн/кг.
Про це повідомляють аналітики «Інфо-Шувар», пише agronews.ua.
Рік тому український кавун продавався по 9-10 грн/кг, а сьогодні за такими цінами кавунів взагалі не знайдеш.
Наріз пропозиції кавунів на найбільшому гуртовому ринку України “Шувар” коливаються у межах 10-12 грн/кг. За останні дні ціна знизилася на 12%, але все одно залишається значно вищою ніж торік.
Сезон експорту кавунів традиційно починається у червні, а найбільший обсяг припадає на липень та серпень.
Україна посіла 2 місце у світі з виробництва черешні
Україна виробляє 133 тис. т ягід. Це величезний обсяг, левову частку якого споживають самі українці. Але тільки п’яту частину врожаю забезпечують професійні виробники, розповів голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка.
Про це повідомляє propozitsiya, пише agronews.ua.
– Якщо точніше, то фермери, у яких є обладнання, необхідна техніка, які системно працюють і створюють робочі місця, а також є потенційними експортерами, виробляють приблизно 24 тис. т, – говорить він.
Загальна площа під ягодами становить 23 тис. га. З них одна третина (7,5 тис. га) припадає на професійний сегмент.
– Це досить багато. Не кожна країна в світі може собі стільки землі відвести під вирощування одних ягід, – уточнює Крошка.
При цьому він звертає увагу, що понад 90% земельного банку під ягідними культурами – це відкритий ґрунт. Тобто, насадження максимально піддаються впливу навколишнього середовища, шкідників, погодних умов.
Переважно в Україні вирощують полуницю, суницю, малину, ожину, смородину, лохину. Також сьогодні виділяється черешня, вишня і виноград.
– Більш того, якщо звернутися до офіційної статистики, то за обсягом виробництва черешні Україна є другою державою в світі. Але за технологіями захисту черешні, наприклад, від комах, ми далеко в хвості. У промисловому виробництві вони не застосовуються, тільки на експериментальних ділянках, – розповідає голова Української асоціації аграрного експорту.
Однією з найважливіших цілей асоціації він називає необхідність познайомити українського професійного виробника з сучасними технологіями. А також показати, як можна вирощувати великі обсяги якісного та безпечного продукту.
Фото з допису