Цьогорічна зима на Тернопільщині вам сподобається

Принаймні, якщо вірити прогнозу Івана Луцика з села Мильне на Зборівщині. Чоловік уже півсторіччя займається прогнозуванням погоди.

Що ж готує для нас зима? За словами пана Івана, ці три місяці будуть погожими – із великою кількістю сонячних днів, помірними опадами, не сильним буде й вітер, переважно південно-східний, температура низько не опускатиметься, тиск буде зазвичай низьким, що означатиме панування антициклонів, котрі тримають погоду відносно сталою.

Якщо ж детальніше, то в листопаді ще падатимуть дощі й буде похмуро, в грудні буде ясно й сонячно, звичайно, приморозки будуть, зокрема, у двадцятих числах. Відтак перед новим роком настане потепління. Наступні приморозки прийдуть під Різдво, але й вони триватимуть не довго. Штильним і погожим буде лютий.

Як пан Іван дізнається про погоду? Впродовж кількох днів перед осіннім Дмитром спостерігає за природою: фіксує напрямок вітру, опади, тиск… Відтак проектує отримані дані на зимові місяці. Каже, такий метод не дає змогу дуже детального прогнозування, проте найчастіше в загальних рисах досить точно передбачити погоду.

Крім того, слідкує за іншими за деревами й птахами. Якщо пернаті починають рано їсти горобину й інші плоди, то найімовірніше зима буде тепла, а ось перед сильними морозами харчі залишаються неторкнутими аж до лютого. Добрий прогностик і клен — якщо на ньому майже нема насіння, як ось цього року, то й морозів не буде. Пригадує, не раз, коли дерево мало «пачками» насіння, то мороз сягав 30 градусів. А ось береза може попередити про потоп. Приклад, у 2008 році дерева давали рекордну кількість — 56 літрів на добу. Це означало, що буде потоп, так воно й сталось.

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео