Творчість стала порятунком від тривоги у час війни для тернопільської мисткині

Мистецтво – один із найкращих способів впоратися зі стресовими ситуаціями, каже художниця Ольга Ільчишин

Сигнали тривоги, постійні новини з фронту викликають чимало стресу. Аби його здолати, потрібно малювати, радить тернопільська мисткиня Ольга Ільчишин, яка ще зі шкільних літ дивує усіх унікальною технікою петриківського розпису. 

Родом Ольга з мальовничого Трускавця. З «петриківкою» вона познайомилася у Кривому Розі, де кілька років проживала у бабусі. Повернувшись на Львівщину, навчалася у Стрийському художньому училищі. У творчому доробку Ольги – кухонні дерев’яні дощечки, ложки, тарілки, шкатулки, фарфорові вази, металеві підноси та панно, розмальовані петриківським розписом, пише «Сільський господар». 



Раніше, під час декретної відпустки, я присвячувала творчості майже весь вільний час. Коли ж вийшла на роботу, то вже рідко брала  до рук пензель. Та з початком війни він став для мене чи не єдиним порятунком у стресових ситуаціях. У перші дні мій розум ще не міг збагнути те, що відбувається довкола. Важко було сприймати, що у 2022 році ми чуємо слово «війна». Але водночас не можливо постійно перебувати у паніці та істериці. Мене війна застала у Кривому Розі. Туди я поїхала, щоб вирішити деякі особисті справи. Словами не передати той страх, який я відчувала під час ракетних обстрілів, – каже майстриня. 

Коли повернулася додому, то перше, що зробила, відправила дітей до села. А в своїй квартирі прихистила двох бабусь із внуками з Києва. Батьки дітей залишилися у столиці. Тоді ж взялася за пензель. Витягла зі шухляди заготовки для новорічних куль і стала їх розмальовувати.

Хоч до Нового року ще дуже далеко, але я, відкинувши страх і песимізм, почала готуватися до нього завчасу. Ці новорічні кульки стали для мене своєрідним символом віри та оптимізму, - зізнається Ольга Ільчишин. 

Як і решта виробів, новорічні іграшки мисткиня також розмальовує «петриківкою». Всі елементи петриківського орнаменту несуть якийсь символ.  Півень символізує пробудження, відродження, зозуля – вічне життя, традиційна петриківська квітка «цибулька» – єдність роду, соняшник – це оберіг домашнього вогнища, ромашки означають здоров’я. Ангел – символ любові і вірності, посланець добра. 

Мистецтво – один із найкращих способів впоратися зі стресовими ситуаціями, –  каже Ольга Ільчишин. – Малювання допомагає мені відволіктися від нинішніх подій і отримати психологічне розвантаження. Це ліки для моєї душі. Для таких занять не потрібно бути художником чи мати хист для малювання. Усі ми творчі, та не всі про це знаємо. Тому треба брати до рук пензель, олівець, фарби і починати творити. Бо якщо війна –  це руйнування, то наш порятунок – у творенні.

 

Фото «Сільський господар»

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео