У Чорткові на найвищій точці міста замайорів Державний Прапор України (фоторепортаж)

DSC_0700

Сьогодні вранці, 23 серпня, у Чорткові на горі Юрчинських відбулась урочиста церемонія освячення та підняття Державного Прапора України – головного символу державності та незалежності нашої Батьківщини.

Преосвященний Владика Димитрій Григорак та настоятель церкви Святої Покрови отець Михайло Левкович освятили національний стяг.

DSC_0879
DSC_0879

DSC_0736
DSC_0736

А почесне право підняти Державний Прапор України надали чотирьом членам легендарної Росохацької групи – Володимиру та Миколі Мармусам, Василю Лотоцькому та Петру Вітіву.

DSC_0751
DSC_0751

Саме вони разом зі своїми побратимами – Петром Винничуком, Володимиром Сеньківим, Андрієм Кравцем, Миколою Слободяном, Миколою Лисим, Степаном Сапеляком – у ніч проти 22 січня 1973 року у Чорткові провели акцію: встановили чотири синьо-жовті прапори та розвішали прокламації до 55-ї річниці проголошення Четвертого Універсалу Української Центральної ради в Києві. За цей сміливий проукраїнський вчинок злочинна окупаційна радянська влада засудила Росохачьку групу до 3-6 років таборів суворого режиму та до 5 років заслання.

Із привітальним словом до присутніх звернувся міський голова Чорткова Володимир Шматько:

«День Державного Прапора та День Незалежності України – це не просто вихідні, це великі свята для кожного українця. Я не помилюся, якщо прирівняю їх Великодня, бо якщо ми не святкуємо такі дати, то ми просто не заслуговуємо всіх героїв, які віддали своє життя за мир на українській землі».

DSC_0818
DSC_0818

Завершився захід спільним виконанням молитви за Україну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

DSC_0748
DSC_0748

DSC_0746
DSC_0746

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео