У Чорткові розповідали, як перетворити стару багатоповерхівку на сучасне тепле житло

187a4ba-690-----

У вересні цього року стартувала програма від Фонду енергоефективності «Енергодім», яка відкриває нові можливості для мешканців багатоповерхівок. Завдяки цьому проекту жителі ОСББ зможуть вдосконалити та енергомодернізувати свої будинки, а матеріально їм допоможе держава. Програма передбачає компенсацію від 40% до 70% від вартості усіх ремонтних робіт.

Для перших 300 об’єднань, які подали заявки на участь у проекті, вона точно становитиме 70%. Одним із перших, хто наважився скористатися урядовою програмою, стало ОСББ із Чорткова, що на вул. Коновальця, 2. Вони вже подали заявку на участь та провели енергетичний аудит, 70% вартості якого Фонд вже повернув.

Наступними кроками є розробка проектно-кошторисної документації та проведення самих ремонтних робіт. Реалізація термомодернізації даного будинку вартуватиме 4 млн грн. Такі кошти непідйомні для мешканців, тому вони вирішили скористатися кредитом. Банк погодився надати необхідну суму під річну відсоткову ставку 18% .

Але навіть ця сума може стати меншою для жителів будинку, що на вул. Коновальця, 2. У Чорткові вже декілька років діє «Програма підтримки та стимулювання новоутворених ОСББ». Рішенням сесії, яка відбулася у вівторок, 23 грудня, було передбачено кошти для компенсації 70% річної відсоткової ставки за кредит, яким скористаються жителі ОСББ.

– Я дуже дякую за позитивне рішення депутатів міської ради. Сплачування такої вагомої частки відсоткової ставки позики – це суттєва допомога для ОСББ. Варто зауважити, що Фонд компенсує вартість реалізації проекту після завершення всіх робіт. Оплачувати кредит та відсотки потрібно вже в перші місяці його користування. Це вагома матеріальна допомога для мешканців будинку, тому я щиро вдячний всім депутатам, які позитивно проголосували, – зауважив регіональний консультант проекту у Тернопільській області Михайло Мельник.

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео