У Чорткові вже три місяці успішно діє підприємство, діяльність якого незвична для більшості

кладовище

У Чорткові питання кладовищ вирішили стратегічно: за ініціативи міського голови Володимира Шматька створили комунальне підприємство «Ритуальна служба». Підприємство, яке очолив Роман Березовський, з початку березня займається благоустроєм десяти кладовищ об’єднаної громади, а з червня – сільських кладовищ Чортківської громади.

Працівники КП косять траву довкола кладовища і між могилами, ремонтують огорожі, вивозять сміття. Старі поховання (закриті кладовища) у Чорткові також потребують догляду, тому «Ритуальна служба» ремонтує тут огорожі, обрізає високі дерева та доглядає за покинутими гробівцями.

- До прикладу, на кладовищі по вулиці Січових стрільців є могили, датовані ще 30-40 роками минулого століття, пам’ятник «Борцям за волю України», які потребують постійного догляду та періодичного ремонту, з оновлення. На кладовищі по вул. С. Бандери також проводиться постійна робота з утримання в належному стані пам’ятників Жертвам голодомору, Воїнам УПА, полеглим за незалежність України, – розповідає директор комунального підприємства Роман Березовський.

На даний час комунальним підприємством проводиться робота щодо виготовлення технічної документації на кладовище по вул. Ягільницькій. Виготовлення відповідної документації дозволить проводити роботи по облаштуванні цього кладовища огорожею, освітленням, будівництвом комунальних комунікацій.

- Згодом плануємо розвивати службу в тому напрямку, щоб вона могла виконувати якісні роботи у сфері ритуальних послуг, можливо, навіть повний цикл цих послуг, бути конкурентом на ринку послуг і заробляти на цьому, при чому значно здешевивши послуги для людей. Плануємо докупити техніку зі спеціальним ковшем для копання могил, залучити до роботи нових працівників. Також у планах інвентаризація вже існуючих могил, - веде далі директор КП «Ритуальна служба».

- «Ритуальна служба» пильнує за тим, щоби могили були у належному стані, а ремонтні роботи проводилися відповідно до стандарту. Діємо також і відповідно до ситуації. Наприклад, якщо цього року через карантин багато людей не могли дістатися до кладовищ, могили не стояли занедбані – наші працівники їх прибрали. До кладовища на вулиці Ягільницькій довезли воду для поливу квітів чи прибирання надгробків, - каже Роман Березовський.

Для усіх цих робіт у КП «Ритуальна служба» закупили інвентар, придбали трактор, планують придбати ще ківш для копання могил.

За інформацією ЧМР

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео