Орест Сарматський

У глибинці на Тернопільщині у кожній четвертій криниці вода не до пиття

У Тернопільській області в деяких криницях спеціалісти виявили небезпечну для споживання воду.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області.

Зокрема, йдеться про те, що на засіданнях сесії Монастириської міської та Коропецької об’єднаної територіальної громади обговорили стан питного водопостачання населення.

- На території даних громад знаходиться 21 об’єкт централізованого водопостачання, з них тільки 11 юридично зареєстровані як суб’єкти господарювання, інші є безгосподарними. Налічується 21 джерело децентралізованого водопостачання - це громадські криниці та каптажі джерел, які фактично поза увагою та контролем з боку органів місцевого самоврядування, - зазначається у дописі.

Під час проведення перевірок спеціалістами Монастириського управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області було встановлено:

- біля джерел водопостачання не визначено та не встановлено зони санітарної охорони;
- не дотримується особливий режим в межах першого поясу санітарної охорони джерел водопостачання;
- відсутні проєкти організації зон санітарної охорони джерел водопостачання;
- порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом;
- не здійснюється виробничий лабораторний контроль якості питної води;
- за результатами моніторингових лабораторних досліджень питної води, що проводили спеціалісти Держпродспоживслужби - майже 25% досліджених взірців не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками.

Вирішено створити комісію для проведення обстежень об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання задля визначення їх технічного стану, облаштування та утримання зон санітарної охорони джерел та споруд, а також взяття на облік всіх безгосподарних джерел та споруд.

Фото: ziko.com.ua  

Вибір читачів за тиждень

Відео