Орест Сарматський

У громаді на Тернопільщині назвали тих, кому даватимуть по 10 тисяч гривень

Програму фінансової підтримки сімей, де народилася дитина, запровадила Великогаївська громада.

Діти, новонароджені, допомога

Про це  кореспондента «Терену» повідомив голова громади Олег Кохман.

- Два роки тому у нашій громаді народилося 85 діток, минулого – 67. У попередні роки ми не мали якоїсь чіткої системи допомоги сім’ям, де народжуються діти. Хоча деякі кошти на це виділялися. А цього року, окрім державної допомоги, у бюджеті громади передбачили 700 тисяч грн для сімей, де народжуватимуться малята. Перший у 2022 році сертифікат на 10 тис грн вже вручили молодому подружжю Салабай, яке проживає в селі Грабовець. У них народилася донечка Софійка. Упевнені, такий крок з нашого боку сприятиме позитивному іміджу громади, створить кращі умови для розвитку новонароджених, поліпшить якість життя та демографічну ситуацію у наших селах, - розповів Олег Кохман.

За його словами, програму підтримки новонароджених, яку успішно апробовано у Прибалтиці, прийнято на три роки, вона коригуватиметься у бік збільшення фінансової допомоги сільським сім’ям, де народжуватимуться немовлята.

До слова, жителі Білобожницької громади на Тернопільщині при народженні дитини у 2022 році також отримуватимуть більше коштів.

Нагадаємо, у процесі децентралізації самодостатні громади, враховуючи наповнення бюджету, самостійно приймають ті рішення, які на місцях визначено пріоритетними.

Першою громадою в Україні, яка запровадила програму підтримки народжуваності на своїй території, була Кіптівська громада Чернігівської області. Тут, окрім державної допомоги при народженні дитини, сім’ї новонародженого виділяють 20 тис. грн матеріальної допомоги з бюджету громади. 

Фото: «Терен»

Вибір читачів за тиждень

Відео