Орест Сарматський

У Книзі рекордів Гіннеса зареєстрували велетенську полуницю (Агро-новини)

тр17

Найбільшу у світі полуницю офіційно зареєстрували представники Книги рекордів Гіннеса

Фермеру Кодзі Накао з японського міста Фукуока вдалося виростити полуницю вагою 250 г, пише «Life».

Досягнення було офіційно зареєстровано представниками Книги рекордів Гіннеса.

1701
1701

Попередній рекорд такої ягоди тримався майже 32 роки.

У порівнянні можна чітко побачити, наскільки сильно розміри ягоди-чемпіонки відрізняються від загальноприйнятих садівничих стандартів.

Першою спробувала незвичайну ягоду дочка фермера-рекордсмена.

Частину агробізнесу влаштовує «вічний мораторій» — думка

Попри те, що аграрний бізнес переважно проти відкриття ринку землі, є велика частина суб’єктів господарювання, яких влаштовує модель «вічного мораторію», пише «Економічна правда».

Найбільший опір щодо ринку землі чинять невеликі та середні підприємства, у тому числі фермери. Великий бізнес поділився на два табори: одні бажають «цивілізованого ринку», інші — ні.

Продовження мораторію для окремих аграріїв має низку причин.

1702
1702

По-перше, не буде ризиків для подорожчання оренди. Майже в усіх країнах, де запроваджувався ринок землі, суттєво зростала вартість оренди.

По-друге, не буде підґрунтя для рейдерських атак або бунтів пайовиків.

«У законопроектах нема важливої норми про порядок консолідації земель. Потрібний механізм, який не дозволить розбалансувати роботу аграрних господарств. Інакше, викупивши ділянку, розташовану посеред поля, рейдер зможе заблокувати чи значно ускладнити використання всього поля», — пояснює член аграрного комітету Олег Кулініч.

До того ж, чимало фермерів і невеликих господарств взагалі не укладають угоди з власниками земельних паїв.

По-третє, в аграріїв на придбання землі нема грошей.

Українські виробники розширюють асортимент ранніх овочів

Пропозиція ранніх овочів в Україні стрімко зростає, незважаючи на холодну погоду, пише «Шувар».

Майже щотижня на ринку з’являються нові позиції свіжої продукції врожаю 2017 р. За даними аналітиків, цього тижня на оптових майданчиках України суттєво збільшилась пропозиція вітчизняної ранньої капусти, редиски, огірків. Серед нових позицій треба відмітити цвітну капусту, кабачки та буряк.

Протягом вихідних ціни на капусту, огірки та редиску майже не змінились, хіба що по ранній капусті було зафіксоване зниження в межах 10-15%.

1703
1703

Натомість ціни на ранній кабачок знизились дуже помітно, сьогодні на оптових ринках його вже можна купити за ціною 18-23 грн/кг. Цвітна капуста поки що дешевшає досить повільно, її гуртові ціни сьогодні становлять 35-40 грн/кг. Перші партії ранніх буряків дрібним гуртом пропонують на торгівельних майданчиках за ціною 28-30 грн/кг.

Слід також відзначити, що сьогодні вартість ранніх овочів все ще в середньому на 25-30% вища в порівнянні з минулим роком, але саме в травні зазвичай відбувається найбільше зниження ціни на цю продукцію.

Вибір читачів за тиждень

Відео