У Кременці відновлять історичну Ринкову площу? (фото)

Ринкова площа

В одному з найстаріших міст Тернопільщини планують відновити історичну площу, яка століттями була центром громадського, економічного і соціо-культурного життя міста. Через кілька десятиліть по завершенню Другої світової війни на її місці з’явився пам’ятник солдату. Аж у 1985 там спорудили Меморіал Слави.

Депутати міської ради нещодавно підтримали звернення депутата Кременецької міської ради Віктора Герасимовича щодо реконструкції Меморіалу Слави під парково-відпочинкову зону.

меморіал
меморіал

Згідно з історичними джерелами, планують перепоховання останків загиблих воїнів з братських і одиночних могил, що є пам’ятками культури. Територію облаштують як відпочинкову, де будуть розташовані алеї, лавочки, ліхтарі. Раніше встановлені пам’ятники воїнам-інтернаціоналістам та ліквідаторам аварії на ЧАЕС залишаються.

– Ринкова площа у Кременці – це традиційна частина європейської культури, що характерна для переважної більшості західноєвропейських міст та містечок. На таких площах збиралися мешканці для обговорень важливих питань та вирішення проблем міста. Ринкова площа була свідком багатьох визначальних подій в історії нашого міста. Проте, це було лиш до початку Другої світової війни. Порівняно недавно, лише у 1985 році на Ринковій площі з’явився так званий Меморіал Слави. Та чи є він актуальним та доречним у розрізі сучасних історичних тенденцій, – повідомляють у Кременецькій міській раді.

Також пропонують належним чином організувати вшанування загиблих воїнів та перепоховати останки на Монастирському кладовищі.

меморіал1
меморіал1

Для реалізації ідеї реконструкції Ринкової площі уже створена орієнтовна схема генерального плану функціонального зонування. У перспективі таке місце може стати чудовою відпочинковою зоною для кременчан та гостей міста, зазначають у міській раді.

меморіал2
меморіал2

Фото Кременецької міської ради та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео