Тамара Коблик

У лісах на Тернопільщині цвіте рідкісна дика лілія (фото)

Рослина, яка має надзвичайно красиві квіти, занесена на сторінки Червоної книги України

У лісах природного заповідника «Медобори» можна зустріти цінний для науки вид, єдиний представник із роду лілій, що зростають в дикому стані в Україні - Лілія лісова. Про це повідомили на сторінці заповідника у фейсбуці.

Рослина, яка має надзвичайно красиві квіти, занесена на сторінки Червоної книги України. Лілія лісова охороняється Законом.

Лілія лісова (Lilium martagon) - багаторічна трав’яна рослина 50– 150 см заввишки. Наукова назва роду, до якого належить лілія лісова походить від грецького слова «леїріон», тобто «лілія», тоді як наукова назва виду «мартагон» - така, що походить з Марса. (Колись алхіміки вважали, що рослина ця не що інше, як витвір благодатного проміння могутнього Марса, а настій золотистого кольору з цибулин лілії лісової — незамінний компонент при перетворенні простих металів на золото). Цибулина яйцеподібної форми, черепитчаста, жовта. Квітки повислі, на довгих квітконіжках, світло-пурпурові з темно-фіолетовими плямочками, зібрані у негусту китицю. При розквітанні пелюстки закручуються вгору, а між ними звисають довгий зігнутий стовпчик та шість довгих тичинок. Цвіте в червні-липні. Плодоносить у серпні. Під час плодоношення стебло лілії стає схожим на старовинний канделябр, бо плоди коробочки підіймаються вгору. Розмножується насінням та цибулинками. Якщо лілія розвивається з насінини, то росте надзвичайно повільно.

Нагадаємо, у дендропарку на Тернопільщині вперше за 15 років зацвіло тюльпанове дерево.

Читайте також: У парку на Тернопільщині цвітуть 200 кущів троянд (фотофакт)

Фото Галини Баранчук, Галини Оліяр

Вибір читачів за тиждень

Відео