У Лосятині бідних немає

thumbnail-1

Журнал Фокус розшукав село з української глибинки, жителі якого зуміли самоорганізуватися, скористатися перевагами децентралізації - і тепер багатіють та будують Європу у себе вдома.

Лосятин, що у кількох кілометрах від Почаєва (Тернопільська область), називають найбагатшим селом України. Тут дві бізнес-теми - молочна та ягідна, і більшість жителів села залучені в обидві, повідомляє Тексти.

Початок молочному бізнесу поклала сільський голова Надія Залевська. За допомогою благодійної організації вона безкоштовно отримала 40 племінних корів, яких безкоштовно роздала селянам без права продажу.

Зараз у Лосятині майже всі тримають по 1-2, а то і по 5 корів. Продаючи молоко місцевому кооперативу, одне господарство може заробити до 7 тис. грн на місяць.

Лосятин також славиться своїми полуничними плантаціями, які приносять за сезон, що триває тут з лютого по листопад, до 16 тонн ягід з гектара.

На полуничних полях (всього їх в Лосятині понад 30 га) можна заробити близько 3 тис. грн на місяць, при цьому працювати потрібно через день і всього по кілька годин.

Заповзятливі селяни, висаджуючи полуницю на власних городах, примудряються заробити до 30 тис. грн за сезон.

В кінці літа на зміну полуниці приходить малина. Малинові плантації приносять по 1 тис. грн з сотки. Ягоди у лосятинців купують три вітчизняних підприємства та один французький виробник йогуртів.

Коли сезон закінчується, сухі малинові гілки переробляють на паливні брикети, які заміняють селянам дрова. У Лосятині всього 460 будинків, і бідних серед них майже немає.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео