Анастасія Кисіль

У музеї на Тернопільщині відкрили виставку речей з війни та Майдану (фото)

Експонати музею - це речі, які передали очевидці та безпосередні учасники подій.

Експозицію, приурочену учасникам Майдану та українсько-російській війні, сформували в Бережанському краєзнавчому музеї. Зробили це до Дня Героїв Небесної Сотні, - саме в цей день вся Україна вшановувала подвиг учасників Революції Гідності.

Центральними в експозиції є речові артефакти з Майдану та бойових позицій сучасної війни на сході України. Інші експонати можна згрупувати - це прапори (з місця подій – зони бойових дій та Майдану), військові шеврони  (підрозділів Збройних Сил України та добровольчих загонів), «речі війни»,  «речі та символи Майдану» та «харчі війни».

Експонати, які передали очевидці та учасники подій

«Речі війни» - це зразки озброєння та військового спорядження. Відтепер у музеї можна побачити гранатомети, ящики для снарядів і набоїв, різнокаліберні гільзи, бронежилети, попереджувальні знаки (на приклад, наклейки «Увага міни»), казанки, планшети, жилети, каски, фрагменти колючого дроту, радіостанції, тощо.

«Речі та символи Майдану» - музейні предмети «очевидців і сучасників» Майдану. Ця частина має найбільше різноманіття експонатів, серед них: сердечка з символом Євросоюзу, дві синьо-жовті стрічки, пов`язка-оберіг зеленого кольору, дві металеві каски та одна захисна з наклейками «Янукович під арешт», камуфляжна футболка, захисні маски, протигаз, один наколінник, три металеві та чотири дерев`яні кийки, бруківка, двері металеві від печі, мисливські гільзи, пляшки від запальної суміші, один черевик, колеса, металева каска з написом «Спільна братська сотня» та захисна каска, бочка металева, вервечка та черпак, металеві щити, щит з фанери.

Частина експозиції до Дня Героїв Небесної Сотні в Бережанському краєзнавчому музеї

«Харчі війни» - це продуктові набори та окремі зразки харчів для військових, особливо в польових умовах.

- Візуальним та інформаційно-аналітичним доповненням експозиції є картина художниці та волонтерки з Маріуполя А. Торкаєнко «Війна іде» (2016 р.), а також монографія О. Гладчука «Правовий та соціальний захист бійців АТО» (Тернопіль, 2015 р.), - пишуть у Бережанському краєзнавчому музеї.

Всі речі передали учасники подій та волонтери за ініціативи командування 182-го окремого батальйону матеріального забезпечення дислокованого у Бережанах.

Фото Бережанського краєзнавчого музею.

Вибір читачів за тиждень

Відео