Ростислав Фук

У музеї в Тернополі відкрили виставку картин «Мотанка» художниці з Івано-Франківська (фото)

Загалом представлено 23 твори, які складають цілісну експозицію. Виставка триватиме до 24 березня

Презентація виставки живопису талановитої художниці з Івано-Франківська Марти Пітчук «Мотанка» відбулася у виставковому залі Тернопільського обласного художнього музею 1 березня. Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

Марта Пітчук свого часу закінчила Косівський інститут декоративного та прикладного мистецтва ЛНАМ та Українську академію друкарства у Львові. Творить в галузі станкового та монументального живопису. Разом із чоловіком, художником Юрієм Пітчуком, працює над муралами. Серед спільних робіт - розпис опори австрійського віадука у Ворохті на Прикарпатті. Мальовані фігури гуцулів нанесли на його бетонні частини, не зачіпаючи живого каменю. Працювала Марта і над сценографіями до театральних вистав у Івано-Франківську. Серед її зацікавлень – народний одяг і традиційні головні убори.

Зацікавлення традиціями нашого народу, їх вивчення та переосмислення, надихнуло Марту до створення циклу живописних картин «Мотанка», в яких переплелися і нашарувалися мотиви української автентичності, сучасне бачення авторки. Марта зробила ляльку мотанку, прадавній український оберіг, головною героїнею своїх картин. В її творах мотанка – не бездушна істота, а - жінка із плоті і крові, особистість з характером, в якій відчувається потужна енергетика, в якій краса поєднується з силою, гордістю і нескореністю, – йдеться в повідомленні.

Хрест на обличчі мотанок – найсильніший оберіг і символ, відомий на теренах України з часів Трипільської культури 5 тис. до н.е., він виконував роль захисного оберега, який привертає до людини позитивні події та енергетику.

Авторка дуже уважна до деталей, ретельно продумує композицію, в якій немає випадковостей і яка наповнена мотивами і символами традиційного українського регіонального строю. Для Полтавщини притаманний квітковий вінок і дерево життя, для Гуцульщини – ліжники та ткані килими, для західного Поділля – борщівські сорочки і прикраси, для Волині – намітки. Є в картинах і символи війни, яку нині переживає наш народ – маскувальна сітка, тривожні дзвони. Ідея, закладена у творі, примушує глядача мислити і розгадувати задум авторки, – кажуть у музеї.

Твори мисткині зберігаються у приватних колекціях Англії, Німеччини, Чехії, Італії, Австрії, Франції, Люксембургу, Польщі, Аргентини, США, Канади.

Марта активно долучається до волонтерської діяльності. Її картини неодноразово були представлені на благодійних аукціонах. На кошти від продажу полотен, а це - понад 1,2 млн гривень, були придбані автомобілі та інше спорядження для наших захисників. Також Марта представляє Україну на мистецькій платформі за кордоном, а саме: в Брюсселі, США, Таїланді, де в неї були персональні виставки.

Загалом представлено 23 твори, які складають та цілісну експозицію. Виставка триватиме до 24 березня.

Фото: Наталія Огінська

Вибір читачів за тиждень

Відео