Тамара Коблик

У невеликому селі на Тернопільщині працює унікальний музей історії хліба (фото)

У музеї можна побачити старовинні знаряддя хліборобської праці, різноманітний посуд, селянський одяг

Веломандрівник Петро Грушко відвідав на Тернопільщині село Гуштин, що у Скала-Подільській селищній громаді донедавна Борщівського, а тепер Чортківського району. Про цікавинки села чоловік розповів на своїй сторінці у фейсбуці.

Село розміщене на трасі Скала-Подільська - Чортків. Виглядає доглянутим і впорядкованим. Має два храми : стару дерев'яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці, збудовану на початку 20 століття і нову, з такою ж назвою, блиск золотих бань якої видно на багато кілометрів від села.)

Та найбільшим багатством Гуштина можна вважати музей «Історії хліба», який знаходиться в місцевій школі. Багаторічним керівником якого є Ганна Верига. Жінка розповіла, як по крихітці збирали експонати по всьому селі і зараз музей має досить пристойний і симпатичний вигляд, - розповів Петро Грушко.

У музеї можна побачити старовинні знаряддя хліборобської праці: борону, рало, кукурудзяну саджалку, лемеші, сапи, плужки для косовиці, граблі, коси, вила, серпи тощо. А ще те, з допомогою чого випікали хліб: нецки, лопати, кошики, рогачі. А ще тут є жорна, мотовила, ткацький верстат, селянський одяг, різноманітний посуд.

Музей було відкрито у 1991 році. А ще через 20 років Міністерство освіти і науки України надало йому звання «Зразковий музей».

До речі, команда Гуштинського шкільного музею «Історія хліба» у Києві на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України виборола І місце на Всеукраїнському фестивалі «Скарбниця народної духовності: українська паляниця». Ось так, знай наших, - відзначив веломандрівник. 

Нагадаємо, Петро Грушко нещодавно розповів про одне з найменших сіл на Тернопільщині.

Читайте також: Фотограф показав пам'ятники Тарасу Шевченку на Тернопільщині (фото)

Фото зі сторінки Петра Грушка у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео