Тамара Коблик

У печері на Тернопільщині знайшли рештки людей, які, ймовірно, тут переховувалися під час турецьких набігів (фото)

У лабіринтах печери на Борщівщині виявили ще ряд інших цікавих археологічних знахідок

На Борщівщині в печері неподалік Мельниці-Подільської знайшли фрагменти глиняного посуду, який датується XVII століттям. Також цікавими для подальших досліджень є давні настінні написи. А ще серед знахідок - людські останки. Про це повідомили на сторінці Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею у фейсбуці.

Попри складну ситуацію, спричинену війною з російським агресором, тривають планові археологічні обстеження Борщівського краю під керівництвом археолога Михайла Сохацького. Так, оглядаючи печеру поблизу Мельниці-Подільської, дослідник разом з науковими співробітниками Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею виявив інтригуючі знахідки, - йдеться у повідомленні. - На долівці одного із лабіринтів печери знайдено фрагменти глиняного посуду, який датується XVII століттям. Цікавими для подальших досліджень є давні настінні написи. Серед знахідок - людські останки. Це рештки як мінімум двох людей, які за попередніми даними загинули за невідомих обставин, можливо переховуючись у печері під час турецьких набігів.

Михайло Сохацький склав науковий опис та паспортизацію знахідок. Саму ж печеру  дослідники внесли до переліку важливих археологічних пам’яток нашого краю. Подальші дослідження печерного лабіринту і уточнення дозволять заповнити існуючі історичні прогалини.

Нагадаємо, на Тернопільщині розкопали корчму, яку чотири століття тому спалили татари.

Фото з допису Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео