Віра Олександрович

У першому етапі масової імунізації дітей від поліомієліту вже взяли участь 90 дітей із Тернопільської громади

Уже 90 дітей із Тернопільської громади взяли участь у першому етапі масової імунізації дітей від поліомієліту, оголошеному в Україні.

Про це сьогодні, 10 лютого, повідомив медичний директор із поліклінічної роботи Тернопільської міської комунальної лікарні Володимир Кучма. Зауважимо, насамперед це стосується малечі, народженої у 2016-2021 роках.

- Треба сказати, що працювати медикам зараз важко, - зауважує він. – Адже контингент, який підлягає на це щеплення, це, як правило, - «відмовники». Тобто це малеча, батьки якої не хотіли проводити вакцинацію. Ми маємо список таких дітей. У нас їх – 751 особа. І на сьогоднішній день ми вже знайшли можливість щепити 90 таких дітей. Думаю, будемо працювати і далі, щоб охопити максимальну кількість.

Нагадаємо, восени 2021 року у 20-ти дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту. Причому у них був штам ІІ-го типу, який уже давно не циркулював в Україні, а тому дітей навіть перестали від нього щеплювати. Втім, недуга раптом повернулася.

- Це високозаразне інфекційне захворювання, яке фактично завжди призводить до інвалідизації пацієнта, повернулося в Україну саме через низький рівень охоплення щепленнями, - каже медик. - Водночас щеплення – єдиний спосіб запобігти поліомієліту, адже ліків від цієї хвороби немає.

При цьому, за його словами, від норм Національного календаря щеплень медики намагаються не відходити навіть за нинішніх умов – на тлі значного поширення COVID-19 і сезонних вірусних недуг.

- Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту, - стверджує він. – Хоча, варто уточнити, що діють вони дещо по-різному. Так, ІПВ запобігає потраплянню дикого поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи хворого від паралічу. Натомість ОПВ формує імунітет у кишківнику і таким чином захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

На думку Володимира Кучми, вакцина ІПВ, яку зараз внутрішньом’язово вводять дітям, які пропустили вакцинацію або взагалі не мали такого щеплення, - «м’якша». Тобто організму малечі виробити імунітет при її введенні – легше.

- Поліомієліт може загрожувати величезній кількості нещеплених або не повністю щеплених дітей невиліковним паралічем і навіть смертю, адже 5-10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи, - пояснює співрозмовник. – При цьому 1 із 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя. І найбільш вразливі до цього захворювання – діти раннього віку, тобто до п’яти років.

Відтак він закликав батьків не нехтувати такою небезпекою. Тим паче, щеплення від поліо можна отримати безоплатно. Для цього варто лише звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Навіть якщо ви з якихось причин пропустили дозу щеплення, це можна надолужити. Вакцини, які використовують наші медики, - безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Довідка. Відповідно до Національного календаря, дітей щеплюють від поліо 6 разів:
- у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);
- у 6 та 18 місяців, а також у та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ). Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео