Віра Олександрович

За добу у Тернополі на COVID-19 захворіло 58 дітей, а сезонні віруси підхопили майже 1,5 тисячі малят

У Тернополі за останню добу зафіксували 330 нових випадків COVID-19. Що цікаво, серед дітей виявили 58 хворих на коронавірус, натомість гостру респіраторно-вірусну інфекцію, або ГРВІ підтвердили у 1420-х маленьких пацієнтів.

Такі дані міський голова Сергій Надал оприлюднив сьогодні, 9 лютого, під час прямого ефіру на одному із місцевих радіо.

- Треба говорити відверто, що той штам вірусу, який циркулює зараз, - набагато легше переноситься. Крім того, у нас – багато вакцинованих, - розповідає міський голова. – Але! Легковажно ставитися до цієї недуги все одно не варто. Є дуже багато людей, для яких і цей штам проходить нелегко. Вони потребують серйозного медичного лікування, кисневої підтримки. Зрештою, кількість людей у лікарнях не зменшується… Негатив і в тому, що хворіє чимало дітей.

Сергій Надал пригадав, що був час, коли у багатьох школах приймали рішення про переведення на «дистанційку». Наразі ситуація стабілізувалася і освітяни почали повертатися до стаціонарного навчання, бо, на думку і дітей, і батьків, - це ефективніше. Отже, у 7-ми школах громади учні 5-11 класів і в одній - учні 1-4 класів наразі навчаються дистанційно. Окрім того, у закладах, які загалом працюють у звичному режимі, на дистанційне навчання перевели 15 класів.

- Хворих на COVID-19 серед дітей – лише 58, а ГРВІ підтвердили у 1420-ти, - додає мер. - Серед працівників закладів загальної середньої освіти на COVID захворіли – 44 особи, на ГРВІ - 50. Тобто не варто забувати про сезонні інфекції. Вони ніде не поділися…

Також станом на 09.02.2022 р. у закладах дошкільної освіти хворих на COVID-19 є 12 працівників. Закриті наразі лише 6 груп у різних садочках.

- У лікарнях Тернополя сьогодні вранці було 209 хворих на коронавірус, - продовжує Сергій Надал. – Так, у міській лікарні швидкої допомоги перебували 43 хворих на COVID-19, причому 36 пацієнтів – на кисневій підтримці через маску, ще 2-є людей – на кисневому концентраторі. У лікарні №2 – 72-є хворих на COVID-19. Із них 48 – на кисневій підтримці через маску, а 20 пацієнтів - на кисневому концентраторі. На жаль, 6-ро людей підключені до апаратів ШВЛ. Також є людина із підозрою.

У Тернопільській лікарні №3, яка нещодавно почала приймати таких пацієнтів, – 50 хворих на COVID-19, причому 20 із них - на кисневому концентраторі, а 26 – на кисневій підтримці через маску. Ще один пацієнт підключений до апарату ШВЛ.

- У дитячій лікарні – 44 хворих на коронавірус, - уточнює мер. – Це - 25 дітей і 19 дорослих. Наразі у закладі є 6 пацієнтів із підозрою на коронавірус.

Сергій Надал нагадав, що Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) нещодавно внесло зміни до наказу №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)». Відтак, передбачили скорочення тривалості як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування. Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їхньої появи або від дати отримання позитивного результату тестування.

- Як зазначили у МОЗі, тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР, - продовжує мер. - Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР. Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест і не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати.

У будь-якому разі визначатися із своїми наступними діями варто за порадою сімейного лікаря, а не встановлювати самому собі діагноз, наголосив мер. Тим паче, пік захворюваності на коронавірус в Україні очікують за тиждень або й два.

Фото з трансляції на сторінці Сергій Надал у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео