Оксана Бучко

У польському місті-побратимі Тернополя розширюють можливості навчання для українців (фото, відео)

1

Пільги на навчання у вишах для дітей учасників АТО та школи для практикуючих спеціалістів – на таких напрямках співпраці з українцями роблять акцент у Жешуві після подій Майдану. Це місто Підкарпатського воєводства у Польщі має 12 міст-партнерів зі всього світу. Серед них є українські – Тернопіль, Львів, Івано-Франківськ та Одеса.

Одну із літніх шкіл нещодавно відвідали фахівці Тернопільщини та інших областей у рамках  проекту Фонду польсько-німецької співпраці та  співпраці Жешувського і Українського католицького університетів.

- У жовтні 2014 року під час конференції з німецькою делегацією ми вирішили започаткувати проекти для підтримки українців, - розповідає професор, доктор наук Жешувського університету Войцєх Фурман. – Першим дійством у рамках такої співпраці стала літня школа для українських журналістів. У такий спосіб обмін досвідом повинен дати новий кут висвітлення проблем. Для участі ми обирали представників локальних медіа, які мають обмежені можливості у порівнянні з центральними представництвами.

2
2

Школу провели на базі Жешувського університету. Цей заклад має відділ журналістики на факультеті політології. Велика кількість студентів цього відділу – українці, кажуть викладачі.

- Жешув – академічне містечко, - продовжує Войцєх Фурман. – Наші студенти – це 60-тисячна юрба. Університет дає змогу отримувати гранти та стипендії на навчання, проходити стажування у закордонних вишах. Проте, багато випускників залишаються після навчання у місті. Місцеві фірми пропонують їм широкий вибір робочих місць.

4
4

Студенти у Жешуві насамперед зупиняють свій вибір на двох навчальних закладах – Жешувський Університет та Політехнічний Жешувський Університет. Жешувський Університет пропонує близько 40 напрямків навчання від економічних до гуманітарних і медичних. Політехнічний університет спеціалізується в технічних напрямах і єдиний в країні дає можливість отримання ліцензії пілота цивільної авіації. У місті діють також два приватних навчальних заклади – Вища Школа Інформатики і Управління та  Вища Школа Управління.

- Я навчаюсь у Жешувському університеті на факультеті юриспруденції та управління, - каже студент з України Сергій Пономаренко. – Маю знижку на навчання, бо мій батько – учасник АТО. Оплачую 900 євро в рік. Гуртожиток з хорошими умовами вартує мені 2 тисячі гривень в місяць.

[caption id=«attachment_21994» align=«alignnone» width=«1024»]

3
3

На одній із будівель у центрі Жешува польський художник намалював карту міста[/caption]

За словами студента, університет пропонує наукові гуртки – фінансів, банківської справи, бізнесу, логістики, алгоритмів та програмування. А саме місто – культурні та спортивні заходи.

- Жешув – комфортне для проживання місто, у якому є можливість цікавого дозвілля, - додає Сергій. – Щоправда, заходи не надто масштабні. Тому інколи відчувається надмірний затишок. Щодо найбільшої переваги міста - мені подобається акцент на спорт. Повсюди обладнані велосипедні доріжки. А на фестивалі студентського спорту беруть участь представники різних країн. 

[caption id=«attachment_21991» align=«alignnone» width=«812»]

5
5

Перерви в Жешувському університеті студенти проводять на окремій території[/caption]

До слова, за інформацією освітньої  фундації Perspektywy кількість українських студентів в Польщі у 2015 році зросла вдвічі – до 23,3 тисяч.

https://www.youtube.com/watch?v=I7BgaO3LD3c&feature=youtu.be

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео