Тамара Коблик

У селі на Тернопільщині є унікальна дерев'яна церква Вознесіння (фото)

Старовинну церкву у селі Нетерпинці Залозецької громади придбали в іншій області майже 150 років тому

На Залозеччині є «церква-мандрівниця». Дерев'яну церкву Вознесіння Господнього парафіяни села Нетерпинці купили в громади села Винники Львівської області і перевезли сюди у 1877 році. Про це розповіли на сторінці Залозецького краєзнавчого музею у фейсбуці.

Є така категорія пам'яток - дерев'яні церкви, які з різних причин: чи то продавали їх, чи то обміняли -  змінювали свою адресу. Іноді навіть мандрували дуже далеко. На Залозеччині таких випадків є декілька. Однією із церков-мандрівниць є дерев'яна церква Вознесіння Господнього, яку парафіяни села Нетерпинці купили в громади села Винники Львівської області і перевезли сюди у 1877 році. Тому вік церкви ще поважніший. Храм був придбаний за кошти, зібрані громадою села від продажу землі. Зараз нам в це важко повірити, але для цього селяни продали по 2 морги свого поля кожен! - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні, 25 травня, через 40 днів після Великодня, православні віруючі відзначають велике церковне свято - Вознесіння Господнє. Це день, коли Ісус Христос у плоті вознісся на небо. 

Фото зі сторінки Залозецького краєзнавчого музею у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео