Тамара Коблик

У тернопільській лікарні врятували чоловіка з опіками стравоходу (відео)

Діаметр стравоходу був три міліметри при нормі 19-22 мм, через що хворий міг споживати тільки рідину

До Тернопільської обласної клінічної лікарні звернувся пацієнт із хімічним опіком стравоходу, внаслідок випитої невідомої хімічної речовини, що призвело до дисфагії – непрохідності їжі. Про це повідомили на сторінці лікувального закладу у фейсбуці.

Під час ендоскопії у пацієнта діагностовано стриктуру (рубцеве звуження, - прим. авт.) стравоходу. Діаметр стравоходу був три міліметри при нормі 19-22 мм, через що хворий міг споживати тільки рідину.

Як розповіли лікар-ендоскопіст Юрій Бутницький та лікар-хірург Петро Сас, пацієнту кілька разів було проведено бужування стравоходу бужами на провіднику.

Дана методика значно зменшує ризик розриву стінки органу, порівнюючи з маніпуляціями, які виконуються «всліпу». Завдяки конусовидній формі бужа та поступово, збільшуючи номер (діаметр) інструментів, вдалося розширити просвіт стравоходу майже до нормальних показників, що дозволило пацієнту харчуватися та набирати вагу, – пояснюють медики.

Додамо, що через дискомфорт та неможливість нормально харчуватися пацієнт схуд на 15 кг.

Сьогодні завдяки лікарям я йду на поправку. Дякую Петру Адамовичу Юрію Івановичу – вони справді професіонали своєї справи, – зазначив чоловік.

Фото - скриншот з відео

Відео Тернопільської обласної клінічної лікарні

Вибір читачів за тиждень

Відео