Віра Олександрович

У Тернопільському перинатальному центрі вже народила 31 жінка із числа переселенців

Ще 41 вагітна, яка була змушена шукати прихисток у нашому краї, станом на ранок 22 березня, стоїть на обліку і незабаром подарує життя малечі.

Нагадаємо, Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» нині працює в штатному режимі. У цьому запевнив генеральний директор цього медзакладу Віктор Овчарук (Viktor Ovcharyk).

У своєму дописі в соціальній мережі «Фейсбук» він зауважив (цитуємо):

Відділення укомплектовані всім необхідним. Ми готові приймати породіль з усіх куточків України і надавати медичну допомогу. Просимо зберігати спокій. Особливо це стосується вагітних і молодих мам, які годують грудьми.

Благодійний фонд «Карітас» надав допомогу, яку використають на потреби переселенців

До слова, у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) пояснили, що в умовах воєнного стану вагітна має право отримати медичну допомогу під час пологів у будь-якому із працюючих пологових будинків, що уклали договір із НСЗУ. Наразі таких медичних закладів у країні – понад 300. Найбільше на Львівщині – 22 та Одещині – 21, а також по 17 – у Вінницькій, Дніпропетровській і Черкаській областях. 

Від початку війни в Україні у нас народила 31 жінка, яка приїхала з інших регіонів, - уточнює Віктор Овчарук. – Окрім того, ще 41 вагітна стоїть на обліку. Тримаємо ситуацію під контролем. Готові надати допомогу усім. 

Отримати медичну послугу безоплатно можна: 
- за самозверненням, 
- у разі доставлення бригадою екстреної медичної допомоги, 
- за направленням лікуючого лікаря,
- за направленням з іншого клінічного підрозділу лікарні чи іншого медзакладу.

Якщо ви були змушені змінити місце проживання, можна зателефонувати на номер 16-77 і дізнатися в оператора контакт-центру НСЗУ, де поблизу розташована лікарня із пологовим відділенням чи пологовий будинок, - кажуть у Пресслужбі МОЗ України. - На пологи, за можливості, бажано мати посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе і дитини на час перебування у лікарні. 

При цьому у МОЗі зауважили: якщо жінка не має чогось із вище наведеного переліку – медична допомога буде їй надана у будь-якому випадку. Сплачувати за неї не потрібно, адже для породіллі меддопомога – безоплатна, бо лікарня отримує фінансування від держави. Так, з початку війни Національна служба здоров’я (НСЗУ) виплатила українським лікарням 646,8 млн грн за медичну допомогу, надану жінкам під час пологів у 2022 р. 

Асоціація неонатологів України та Українська Біржа Благодійності надали харчування для передчасно народжених діток

Безоплатні пологи включають: 
- надання меддопомоги під час пологів черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарів розтин у разі ускладнень, ведення ускладнених пологів;
- знеболення під час пологів, оперативних втручань і післяпологових процедур;
- моніторинг стану породіллі та дитини, усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця, щеплення дитини за Календарем, харчування в стаціонарі;
- ліки із Нацпереліку та закуплені коштом інших програм. 

Довідка. При виникненні будь-яких запитань телефонуйте: реєстратура перинатального центру - (097) 081-94-01, приймальний покій пологового відділення - (096) 374-16-61, завідуюча пологовим відділенням Тетяна Небесьо - (097) 261-02-07.

Фото зі сторінки ТОКПЦ «Мати і Дитина» 

Вибір читачів за тиждень

Відео