Віра Олександрович

Діти із числа переселенців можуть отримати необхідне щеплення у Тернополі

Календар профілактичних щеплень не варто порушувати нікому. Особливо – в умовах війни.

Адже від цього значною мірою залежить і ваше самопочуття, і стан здоров’я вашої дитини, наголосили на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України».

У воєнний час підвищується ризик розвитку і поширення інфекційних хвороб, – нагадують медики. – Особливо вразливі до них діти і дорослі, які мають прогалини у графіку щеплень  або не імунізовані взагалі. 

Щороку так звані рутинні щеплення рятують 2-3 мільйони дитячих життів у всьому світі. Нещеплені ж діти ризикують інфікуватися, тяжко хворіти, а деколи й померти від наслідків захворювань, запевнили фахівці.

Подбайте про себе і своїх дітей, отримайте захист від інфекційних хвороб, щойно ви перебуватимете у безпечному місці в Україні або за кордоном, - додають в обласному центрі профілактики хвороб. - Для цього зверніться до найближчої амбулаторії/лікарні.

До слова, дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації від дифтерії та правця кожних 10 років: у 26, 36, 46 і так далі років.

Нагадаю, щеплення малечі, за календарем, ми не припиняли, – каже директор Тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович. – Ба більше, ті педіатри, які чітко виконують свої зобов’язання і показують найкращі результати із рутинної вакцинації, отримують спеціальні премії. Причому щеплення у нас зараз можуть пройти і діти із категорії внутрішньо переселених. Варто лише прийти до нас і заявити про таку потребу. Лікар-педіатр підкаже, як чинити, якщо ви раптом через бойові дії пропустили призначений термін вакцинації.

Зауважимо, переселенці, які планують залишатися у Тернопільській громаді на тривалий час, можуть переоформити декларацію із педіатром, якого виберуть. Причому екстрену допомогу пацієнтам готові надавати без будь-яких умов.

Щепитися у нас можна і проти COVID-19, – нагадує головний лікар. – Досі це робили переважно підлітки, зокрема і студенти, які навчалися за кордоном або мали туди виїздити, наприклад, на якісь змагання. Тепер, на тлі останніх подій, це щеплення також може знадобитися.  

Довідка. У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) нагадали, від яких захворювань має бути щеплена дитина, а також опублікували інформацію, як підтвердити статус рутинних щеплень всередині країни та за кордоном. До того ж повідомили про те, що робити у разі пропуску якоїсь із доз щеплення.

Фото із відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео