Дарія Шевченко

У Тернополі аграрії радилися, на яких умовах в Україні можна  запустити обіг сільськогосподарських земель (відео)

Снимок

Вчора, 27 вересня, в приміщенні департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації відбувся «круглий стіл» за участі Народних депутатів України та представників агропідприємств, фермерів і громадськості. Учасники зібрання обговорювали проект закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Найбільше занепокоєння у присутніх викликало намагання Уряду відкрити ринок для іноземців-засновників українських підприємств.

Директор департаменту агропромислового розвитку Володимир Стахів зазначив, що в Україні є понад 1000 сільськогосподарських підприємств з іноземним капіталом і у випадку запровадження заборони купівлі для них – це буде вважатись дискримінацією, враховуючи ще й те, що вони себе показали ефективно.

- Що собою являє законопроект? Він є досить простим. Це, безпосередньо, внесення змін до окремих законопроектів, зокрема, зазначених тих, хто має право власності на земельні ділянки в Україні. Це, чітко визначені в переліку, громадяни України, юридичні особи, територіальні громади і держави, - розповів Володимир Стахів. – Основний напрямок використання – кредитування малих і середніх фермерських господарств в тому числі має бути левова частка на придбання купівлі землі.

Директор ПАП «Дзвін» Василь Градовий вислови вся категорично проти будь-якої участі іноземців, коли йдеться про купівлю сільськогосподарських угідь України.

- В першу чергу треба обмежити іноземцям продаж землі. Ми раду із землею даємо. Ми просимо залучати представників сільськогосподарських підприємств вносити в робочі групи, голосувати та спільно вносити зміни, - зазначив  Василь Градовий.

Народний депутат України Іван Чайківський  озвучив запобіжники, які треба виставити, щоб ринок запрацював ефективно в інтересах України та її громадян.

- Є дві серйозних проблеми: перша – це іноземці. Я проти того, щоб іноземці купляли українську землю. А друга проблема – це є вторинний ринок. Коли сьогодні відпустити ринок і не поставити тих запобіжників, а це, як мінімум, немає бути 10 років вторинного ринку, - сказав Іван Чайківський.

Протягом всієї зустрічі присутні розповідали про власне бачення на окремі положення законопроекту, пропонували ідеї та правила, згідно з якими представникам сільськогосподарської промисловості буде легше втримати виробництво внаслідок запуску обігу землі.

[embed]https://youtu.be/QM6l_hr3m6Y[/embed]

Фото автора

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео