Юлія Пацкаль

У Тернополі будинки з тепловими пунктами підключають до котелень: як нараховуватимуть оплату

На період проблем з електрикою будинки з індивідуальними тепловими пунктами повернуть до старої схеми подачі тепла - напряму із котелень. Коли ситуація налагодиться, все повернуть до попереднього режиму

У багатоквартирних будинках у Тернополі, в яких за відсутності електроенергії не працювали індивідуальні теплові пункти (ІТП,) відновлять стару схему подачі тепла. Тож теплопостачання буде подаватися до квартир на пряму із котелень. Коли ж ситуація зі світлом налагодиться, будинок знову буде обслуговувати індивідуально-тепловий пункт. Про це повідомив  під час наради з головами правління ОСББ головний інженер “Тернопільтеплокомуненерго” Віталій Горбатюк.

За його словами, нормативна документація вимагає підключення ІТП без обхідної лінії, яку зараз облаштовують. Це передбачено державно-будівельними нормами. Відтак у будинках зроблять перетинки і відновлять стару схему подачі тепла - від котельні. 

На сьогоднішній день залишилися десять будинків, які не мають перетинок і ми до кінця тижня ці роботи виконаємо. Є ще декілька будинків, які матимуть перетинки - це обслуговуючі підприємства кооперативу “Сонячний”. Вони ще фізично не встигли зробити це у всіх будинках. Проте роботи проводять кожного дня, тому там також відновиться теплопостачання напряму без регулювання, - повідомив Віталій Горбатюк.

Головний інженер також пояснив, як у такому випадку тернополянам нараховуватимуть оплату за теплопостачання. Як каже він, всі зупинки роботи теплового пункту зафіксовані приладом обліку. Відповідно, якщо у вашому будинку було відсутнє електропостачання, а ІТП не працював - теплова енергія в такому випадку не нараховувалась. Нарахування проводитимуть по середньому споживанню лічильника з того дня, коли будинок перевели на пряме включення до котельні.

Ми візьмемо показник лічильника за листопад, виведем середню кількість споживання і за тих кілька днів (прямого включення до котельні - авт.) виведемо по середньому споживанню. З 1 грудня ми переходимо на нарахування лічильника по нормі, як у всіх інших будинках у місті Тернополі, - пояснив Віталій Горбатюк.

У випадку, якщо в одному з мікрорайонів міста не працюватиме декілька днів котельня, то нарахування буде проводитись тільки за фактичними годинами її роботи. За години зупинки котельні будинкам, які до неї підключені, нарахування не будуть проводити.

Наразі проблема є в трьох 14-поверхових та 16-поверхових будинках. Вони розташовані на вулицях Вишневецького, Лучаківського і на 15 Квітня.

Щоб отримати тепло, всередині будівлі є насоси. Без електроенергії вони не працюють. На сьогоднішній день ми порахували, які генератори потрібні на ці будинки і у критичних ситуаціях їх будуть застосовувати. 4-поверховий будинок на 15 Квітня є в найкращій ситуації. Ми провели експеримент у цьому будинку, який знаходиться трішки нижче по рівнях інших будинків. Там ми підняли тиск і циркуляція спрацювала – тепло пішло. Можливо, цей будинок працюватиме без додаткових генерацій, а на 2 інших таки необхідно встановлювати додаткові генератори, адже вони можуть не отримати тепла та холодної води, – зауважив Віталій Горбанюк.

Читайте також: Тернопіль готується зливати воду з систем опалення в окремих будинках.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео