Віра Олександрович

У Тернополі дали старт загальноукраїнській ініціативі на захист Степана Бандери (фото)

Надал_Бандера

Звернення Тернопільської міської ради щодо повторного присвоєння звання Героя України Степанові Бандері ухвалили сьогодні, 18 грудня. Депутати врешті дали максимальних 40 «за».

Нагадаємо, на 2-гу сесію міської ради спершу запланували понад 150 питань, але на початку засідання кілька пунктів зняли, а натомість – понад 10 додали «із голосу». Серед них було і звернення, запропоноване міським головою Сергієм Надалом.

- Нагадаю, ми вже робили подібне звернення до Президента України, але наше прохання проігнорували, - каже мер. – Тому тепер ми хочемо у Тернополі дати старт загальноукраїнській ініціативі із повернення звання Героя України Степанові Бандері. Якщо нас підтримають в усіх органах місцевого самоврядування нашої держави, то у Києві будуть змушені нас почути.

Отже, текст ухваленого звернення відправили Президентові України, прем’єр-міністру, голові Верховної Ради і міським головам та головам обласних рад України.

Зала1
Зала1

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «Ми, депутати Тернопільської міської ради, вважаємо, що рішення Донецького окружного адміністративного суду, який скасував Указ Президента України про присвоєння Степану Бандері звання Героя України, є незаконним і заполітизованим. Керуючись Розділом ІІ Статуту звання Герой України, затвердженого Указом Президента від 2 грудня 2002 р. №1114, органи місцевого самоврядування можуть порушувати клопотання про присвоєння звання Героя України.

Роль провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери у боротьбу за незалежну Україну є історичною, зокрема, його вклад у визвольну боротьбу Української Повстанської Армії, проголошення незалежної Української держави, формування політичних та адміністративних органів держави українського народу…».

Пластуни3
Пластуни3

Тому, зважаючи на широке використання історичних брехливих міфів щодо особи Бандери, депутати Тернопільської міської ради, висунули кілька вимог: - належне вшанування Степана Бандери, як справжнього символу боротьби українців за свою Незалежність у XX ст.; - протидію гібридній інформаційній агресії, зокрема, через поширення неправдивої інформації про Героїв України; - відновлення історичної справедливості щодо всіх борців за Незалежність України.

До слова, засідання розпочалося о 9.00, а завершилося о 12.25. Депутати, зокрема, ухвалили одне із найважливіших питань порядку денного – про бюджет громади на 2021 рік. Про інші подробиці засідання читайте на «Терені» згодом.

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео