У Тернополі дорожчає сало. І не тільки
Значне подорожчання сала та інших продуктів відбулося з початку осені.
Такі дані Держстату. Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у мережі Facebook.
Він зазначає, що сало від початку осені подорожчало на 3,5 гривні.
Нині найулюбленіший продукт українців на ринках Тернополя коштує в середньому 55 грн за кілограм. Але це не зупиняє покупців - сало розкуповують дуже швидко.
Доки купівельна спроможність українців катастрофічно знижується, ціни на продукти харчування продовжують зростати. Не винятком буде і цьогорічна осінь. Як розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, майже на всі види продукції варто чекати здорожчання.
«Зараз знову спостерігається тенденція, коли фермери збуватимуть свою продукцію одразу з полів, щоб не клопотати про її зберігання у зимовий період. До кінця року овочі здорожчають на 15-20 відсотків. Лідерами за зростанням будуть безпосередньо овочі борщового набору: картопля, капуста, буряк, морква та цибуля», – розповідає експерт.
Більше доведеться платити і за яйця та молочні продукти. Сметана та м’який сир додадуть у ціні ще дві-три гривні на кілограмі. Трохи краща ситуація із твердими сирами. Оскільки на полицях магазинів все частіше з’являється польська продукція, то конкуренція дещо стримує українського виробника не піднімати ціни.
«Якщо ще на початку року наше м'ясо було дешевшим на 10-20 відсотків, ніж у сусідів, то із середини року ми зафіксували, що практично по всіх позиціях маємо таку ж саму ціну, а то й вищу. А по деяких видах м’яса (свинина, курятина) ми фактично найдорожчі у Східній Європі», – констатує Олексій Дорошенко.
Оскільки собівартість продукції у нас нижча, ніж на Заході, зокрема за рахунок заробітніх плат працівників, то єдине, що може виправдати таку ціну, це різниця у розмірі податків, припускає експерт. Так, податок на додану вартість в Україні складає 20 відсотків, а практично в усіх країнах Східної Європи – 5 відсотків. Так, до прикладу, якщо собівартість м’яса 80 гривень, то у нас воно коштуватиме 96 гривень, а в Європі – 84. Різниця у 12 гривень.
«Купівельна спроможність українця вже дійшла до межі, тому говорити, що м'ясо може дорожчати через те, що ми багато купуємо не доводиться. Утім, продукцію, яку не споживаємо, ми почали більше експортувати на зовнішній ринок. Туди ми відправляємо м’ясо за меншою ціною, ніж продаємо у нас. Свинину у нас ніхто не купує через спалахи африканської чуми, тому це м’ясо швидше за все припинить зростання і, можливо, додасть дві-три гривні до кінця року. Яловичина може зрости до п’яти гривень за кілограм. Курятина так дорого ще не коштувала, порівняно зі свининою та яловичиною. Зараз Антимонопольний комітет та Уряд тиснуть на виробника-монополіста, який, можливо, таки знизить ціну», – розповідає експерт.
Зростуть копійок на 50 і соціальні сорти хліба, які зараз коштують по 12,50-13 гривень за кілограм. Інших суттєвих змін на ринку хлібобулочної продукції до кінця року не передбачають.
«А от уже із першого січня ціна зростатиме більш стрімкими темпами. За перші два-три місяці слід очікувати зростання вартості хліба на гривню-півтори. Це відбудеться через підвищення мінімалки, як було і на початку цього року. Тоді тільки за перші три місяці ціни зросли так, як не зростали за останні півтора року. Такий же стрибок можна очікувати і на початку 2018 року», – констатує директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
Не виключено, що до кінця року зросте і курс долара, а услід за ним подорожчає і бензин. Деякі експерти прогнозують стабілізацію курсу на рівні 26,5 грн/$. Інші – упевнені у зростанні долара до 27,8 грн у найближчі два місяці – у зв’язку зі стійкими темпами економічного зростання США.
Вартість палива також може плавно зростати пропорційно курсу долара і подорожчання нафти на світових ринках. Передбачається, що до кінця року бензин марки А-95 може подорожчати у середньому до 27 грн/л. Наразі його середня вартість становить 26,80 грн/л.