У Тернополі говорили про розвиток радіомовлення та нові телеканали області

1

На Тернопільщині у 2018 році працювали над збереженням та насамперед розвитком місцевого радіомовлення та слідкували за дотриманням законодавства у випуску програм на телебачені.

Немало уваги приділяли саме радіомовленню, яке колись було одним із найпоширенішим засобом для передачі інформації від  ЗМІ до громадян. За словами представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Тернопільській області  Михайла Зубика, колись радіоприймачі були ледве не у кожному будинку, а можливо і кімнатах. Це був найбільш доступний засіб зв’язку із цікавою та потрібною для людей інформацією. Проте, на даний момент у нашій області мережа проводового радіомовлення скорочується.

Зараз трапилося так, що проводове радіомовлення зменшується, все тому, що така технологія: дроти ржавіють, обладнання псується і ця справа є енергоємною, - розповідає Михайло Зубик. – Хоча, коли я прийшов на дану посаду, в області було 250 тисяч основних радіоточок, а на кінець 2018 року у нашій області, маємо трохи більше 15,5 тисяч. Зрозуміло, що це процес невідворотний, так чи інакше, його вже не  можливо зупинити, - додає пан Михайло.

Але тим не менш на заміну проводовому радіомовленню приходить ефірне. На місцевому рівні, за ініціативою Національної Ради запроваджений проект покриття ефірним радіомовленням всієї території України і вже якраз у 2018 році до трьох частин нашої області розробили такий проект: це Тернопіль, Бережани та Кременець. Також додали ще чотири частоти: Бучач, Чортків та дві у Шумськ.

Можна сказати, що основна частина території області ефірним радіомовленням, покрита. Але знову ж таки залишаються непокритими певні регіони. Їх називають «Біла пляма» і на цихтериторіях, крім того, поганий сигнал цифрового телебачення. Це такі райони області як: Борщівський, Заліщицький, Монастириський, частина Чортківського, Бучацького та Гусятинського, - розповідає Михайло Зубик.

Варто зауважити, що у порівняні із 2107 роком, у 2018 кількість проводового радіомовлення на Тернопільщині скоротилася ще на 7543, тобто 32% і на даний момент ця цифра становить 15593 одиниці. Окрім того, на даний момент одна місцева ТРО отримала ліцензію на прорахунок ФМ-частот для того, аби організувати в області малопотужне ефірне мовлення. Та ще чотири такі станції Тернопільщини подали заявки для такого ж розрахунку.

Якщо говорити про телебачення області то за минулий рік з’явився кабельний канал з логотипом «Тернопіль 1», який розпочав роботу з 10 листопада 2018 року.

За цей час, проводилися і перевірки з дотримання правил інформування населення. І протягом 2018 року серед радіо та телемовлення Тернопільщини, не зареєстрували порушень щодо випуску програм, які суперечать чинним вимогам законодавства країни.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео