У Тернополі любителі дешевого пального можуть стати жертвами шахраїв (фото)

87611194_2844205575645279_8535308839992426496_n

Все нове – добре забуте старе, у кримінальному світі також. Новий вид шахрайства насправді дуже схожий на схему «Ваш син (брат, чоловік і т.д.) у в’язниці». Проте цього разу у зоні ризику любителі дешевого пального.

- Сьогодні телефонує мені невідомий чоловік з номера 097 996 63 47 і пропонує купити «лівак» на заправці по вул. 15-го квітня, 2а за хорошою ціною (газ - 8 грн, бензин по 16-20 грн). Дуже швидко ідентифікую шахрайську схему, але в телефонній бесіді виявляю зацікавленість, розпитую більше інформації та обіцяю поділитися інформацією з друзями, – розповідає Олег Синовець.

Після розмови «потенційна жертва» зателефонував у поліцію. Там повідомили, що чоловік з таким не перший. І на згаданій заправці поліція вже бувала за іншими викликами.

- Схема полягає в тому, що шахраям (переважно з місць позбавлення волі) вдається переконувати телефоном деяких людей переказати кошти за пальне на карту або номер мобільного телефону. Це робиться через iBox, який встановлений на АЗС. Довірливі водії, намагаючись зекономити, підходять спершу до термінала, поповнюють мобільний номер (картку) на суму, на яку хочуть купити дешевого пального, а потім підходять до оператора, щоб заправити авто, або забрати талони. Оператор в таких випадках лише розводить руками, – пояснює Олег Синовець.

Іноді операторам АЗС вдається запобігти шахрайським діям і вберегти від безглуздих витрат наївних водіїв. Працівники деколи навіть відмикають термінали.

– Номери телефонів шахраї в основному беруть з OLX, AUTO.RIA та інших. Колега «пробив» номер шахрая через додаток Truecaller і вислати мені цей скрін «Кидало на бабло» (скрін додається), – пише чоловік.

Фото Олега Синовця

Вибір читачів за тиждень

Відео