Віра Олександрович

У Тернополі обіцяють рейди ресторанами і супермаркетами, освітян карантинні зміни не зачеплять (фото)

Супермаркет

Змін для освітян наступного тижня у Тернополі не буде. Натомість супермаркети, магазини, бари, ресторани і кафе мобільні групи «потрусять» уже у ці вихідні. 

Такими є головні рішення, ухвалені під час засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 2 квітня. Особливо наполягали на вказаних змінах медики. У разі погіршення епідситуації в нашому місті локдаун може розпочатися вже із 12 квітня.

Штаб2
Штаб2

Нагадаємо, за словами лікаря-епідеміолога Володимира Паничева, ситуація із захворюваністю на COVID-19 у регіоні залишається складною і має тенденцію до ускладнення. Тож пом’якшувати карантин немає підстав.

Наразі в області хворіють 9045 чоловік, у місті – 2441, уточнює Володимир Паничев. Ще 3-4 тижні тому число одночасно хворих у нас коливалося в межах 2000 осіб. Зараз ми спостерігаємо збільшення кількості у 4-5 разів. Це призвело до значного навантаження на систему охорони здоров’я і зростання середньодобової кількості хворих та осіб, які помирають.

Зростає у місті і число осіб із COVID-19, які потребують госпіталізації. Наразі у наших лікувальних закладах розгорнули 431 ліжко для таких хворих, у тому числі для лікування дітей 66. І це при тому, що у закладах охорони здоров’я міста 2 квітня лежали 324 хворих: 310 з підтвердженим COVID-19, 11 з підозрою на коронавірус і ще троє із пневмонією. Причину такої статистики побачили у поведінці більшості тернополян.

Осадця
Осадця

Наші працівники щодня проводять рейди, зокрема, закладами громадського харчування, і виявляють кричущі випадки, визнає начальник Тернопільського відділу поліції Сергій Осадця. – Ми думали, що такого вже давно нема, але… Із порушеннями карантину працювали у «Файному місті», «Автопорті» і навіть одного дня в «Бункермузі». Я би пропонував до таких перевірок залучати працівників місцевих ЗМІ, щоб вони всі порушення фільмували. Нехай люди знають цих «героїв».

Із пропозиціями колеги погодився начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук. Начальник міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків, у свою чергу, запевнив, що всі його підлеглі пішли на перевірки. Зокрема, вони думають, як «узаконити» торгівлю, яку здійснюють бабусі – вирощеною власноруч продукцією.

Держпрод
Держпрод

Я бачив, як в Україні чинять із закладами громадського харчування, які порушують карантин: залучають Національну гвардію, вона все оточує, і виводять із закладу всіх людей, каже міський голова Сергій Надал. – Якщо підприємці не розуміють вимог, то треба виводити людей насильно! 

Наразі на засіданні вирішили пришвидшити оформлення усіх дозвільних документів для забезпечення роботи літніх майданчиків. Якщо ж захворюваність зростатиме, то бари, ресторани, кафе доведеться із 12 квітня закривати. Їм дозволять працювати лише «на виніс».

Похиляк2
Похиляк2

Головні рішення, прийняті на засіданні міського штабу, озвучив начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак:

- продовжити з понеділка, 5 квітня, навчання учнів 5-11 класів тернопільських закладів загальної середньої освіти і студентів закладів професійно-технічної освіти у режимі онлайн, а учнів 1-4 класів звично; - доручити директору Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги розгорнути на базі лікарні повноцінний госпіталь для надання медичної допомоги пацієнтам із COVID-19, включаючи гостру хірургічну та травматологічну допомогу, на кількість ліжок, задекларованих НСЗУ (60 ліжко-місць); - доручити директору Тернопільської комунальної міської лікарні №2 провести перепрофілювання ліжкового фонду кардіологічного відділення на ліжка для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 (60 ліжко-місць); - у разі погіршення епідситуації із 12 квітня суб’єктам господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування (бари, ресторани, кафе тощо) заборонити приймати відвідувачів, крім діяльності з надання послуг громадського харчування на відкритих літніх майданчиках, а також зі здійсненням адресної доставки замовлень і замовлень «на виніс»;

Торгівля
Торгівля

- з метою забезпечення обмежувальних заходів у закладах громадського харчування доручити міським відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, а також відділу земельних ресурсів у разі звернення таких суб’єктів господарювання у найкоротші терміни (2 дні – прим.), оформити усі дозвільні документи для забезпечення роботи літніх майданчиків; - обслуговування населення (у т. ч. - у магазинах, розміщених в ТРЦ) здійснювати за умови забезпечення перебування в приміщенні не більш як 1-го відвідувача на 10 кв. м торгівельної площі, відповідного маркування для перебування в черзі із дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 м, а також із дотриманням інших санітарних і протиепідемічних заходів, згідно із чинним законодавством; - запровадити із 2 квітня посилений контроль за дотриманням в МТГ встановлених обмежувальних протиепідемічних заходів, що відповідають «помаранчевому» рівню епіднебезпеки, за Постановою Кабміну №1236 від 09.12.2020 р., із висвітленням у ЗМІ.

Фото з відкритих джерел, а також – із трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео