Оксана Бучко

У Тернополі шукатимуть партії, які прикриваються громадськими організаціями

7777777777

Поза новими відкритими торгами на платформі ProZorro приміщення у власність у Тернополі віддають громадським організаціями та погодинним орендарям. Таке використання комунального майна будуть перевіряти на доцільність. Адже під виглядом активістів може працювати депутатська приймальня, за оренду якої потрібно платити.

Про моніторинг таких приміщень повідомили під час прес-конференції щодо зміни процедури оренди майна комунальної власності, яка відбулась у Тернопільському прес-клубі 15 січня.

– Є громадські організації, які справді потребують безоплатної оренди, – зазначила експертка Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» та представниця ГС «Рада бізнесу Тернопілля» Катерина Кондратюк. – Але під час перевірок знаходили і такі, де просто один раз в місяць грали в шахи. Також орендують приміщення погодинно – в школах для гуртків чи для інших активностей. І теж можуть не використовувати їх систематично. Тому ми будемо проводити детальний моніторинг  таких ситуацій.

Такі випадки можливого зловживання використанням майна повинні врахувати у новому законі, додала експертка. А наразі відповідними рішеннями у деяких містах намагаються вплинути на встановлення ціни на оренду комунальної власності. Тернопіль став одним із перших таких міст, що беруть участь у пілотному проекті.

– Система працює просто і прозоро, – додав заступник начальника управління обліку та контролю за використанням комунального майна міськради Іван Поливко. – Потрібно зареєструватись на майданчиках, знайти відповідний об’єкт і виставити ціну. Аукціон триває 10-15 днів. Можна просто бути глядачем на цьому сайті. Так видно приміщення, що здають в оренду і ті, які здали в оренду, а також їхню  ціну. Окремо ми моніторимо використання приміщень поза платформою. Якщо знайдемо там депутатську приймальню, будемо подавати заявку на розірвання договору. Щодо питання оренди приміщень ЖЕКами та ОСББ, будемо розглядати його окремо.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео