Тамара Коблик

20 січня в історії Тернопільщини

20

Цього дня народилися:

Іваноньків Богдан (1945, с. Ріпинці Бучацького району) — український діяч культури, диригент. Народний артист України (2016).

Ivanonkiv-Bohdan-Myhailovych-14103342
Ivanonkiv-Bohdan-Myhailovych-14103342

Ремінецький Ярослав (1936, с. Ішків Козівського району) - народний майстер, заслужений майстер народної творчості України (2006), член Національної спілки майстрів народних мистецтв України (1990). Учасник виставок у Тернополі, Києві, Москві, Пензі, Слівені, Бендерах. Роботи зберігаються в музеях та приватних колекціях в Україні й за кордоном. Автор збірки віршів «Барви Поділля» (2001).

Трух Володимир (1992, с. Жабинці Гусятинського району  — 17 січня 2015, поблизу Донецька) — український військовик, солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади. Загинув 17 січня 2015 у боях за Донецький аеропорт. Вибухом йому відірвало руку, поки побратими змогли дістати хлопця з-під уламків, порятувати було вже пізно — він втратив багато крові. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. «За службу Україні», відзнака голови Тернопільської обласної державної адміністрації (2016).

Трух_Володимир_Володимирович
Трух_Володимир_Володимирович

Шимків Петро (1963, с.Покропивна Козівського району) - фольклорист, краєзнавець, громадський діяч, голова Тернопільського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

шимків
шимків

Цей день в історії Тернопілля:

20 січня 1548 року - польський король Сигізмунд І дарував м. Тернополю магдебурзьке право і встановив чотири ярмарки в рік.

20 січня 1940 року – територію Тернопільської області поділено на 38 районів: Бережанський, Білобожницький, Борщівський, Буданівський, Бучацький, Великобірківський, Великоглибочецький, Вишнівецький, Гримайлівський, Гусятинський, Заліщицький, Заложцівський, Збаразький, Зборівський, Золотниківський, Золотопотіцький, Катербурзький (з жовтня 1940 — Великодедеркальський), Козівський, Козлівський, Копичинецький, Кременецький, Лановецький, Мельниця-Поділький, Микулинецький, Монастириський, Новосільський, Підволочиський, Підгаєцький, Почаївський, Пробіжнянський, Скала-Подільський, Скалатський, Струсівський, Теребовлянський, Товстенський, Устя-Зеленський (з червня 1940 - Коропецький), Чортківський, Шумський. Тернопіль був окремою адміністративно-територіальною одиницею.

20 січня 1955 року – у США помер священик, громадський діяч, голова Теребовлянської повітової УНРади в період ЗУНР, уродженець Гусятинщини Степан Мохнацький.

20 січня 1968 року – померла тернопільський краєзнавець Стефанія Садовська. Багато її рукописів загадково зникли, але жінці вдалася головна справа - врятувати краєзнавчий музей від знищення. Коли у Тернополі створювали історико-краєзнавчий музей, вона зголосилася до роботи і пропрацювала там від 1940 до 1965 рр. Використавши блискуче знання німецької мови, добилася дозволу від окупаційної німецької влади перенести найцінніші речі до глибочезного льоху, який був під музеєм. Деякі раритети вона заховала вдома. За порятунок шедеврів від знищення нагороджена орденом “Знак пошани”. Останні три роки життя Стефанія Садовська провела у Краснопущі – в геріатричному будинку. Похована в родинному гробівці на Микулинецькому кладовищі.

20 січня 1990 року – в Мюнхені помер український релігійний діяч, уродженець Шумщини архієпископ Володимир (Дідович Володимир Микитович). Воював в УПА. Студіював теологію у Польщі. Від 1955 в в Німеччині. Тривалий час - вчений секретар Українського Вільного Університету, член Вищої церковної управи УАПЦ у Німеччині. 1982 року рукопокликаний на священика. 1983 року хіротонізований з титулом єпископа Лондонського, призначений керуючим єпархією у Великій Британії УАПЦ. 1986 року підвищений у сан архиєпископа, іменований правлячим архиєпископом Австралійським і Новозеландським.

20 січня 1993 року – уродженець Збаража, єпископ УГКЦ в Австралії владика Іван Прашко вийшов на емеритуру (пенсію). Помер 28 січня 2001 р. в Австралії.

20 січня 2015 року – у боях за аеропорт Донецька від крововтрати, численних проникаючих вогнепальних поранень грудної клітини та живота загинув український військовик, навідник зенітно-артилерійського підрозділу 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади, мешканець с.Білокриниця Кременецького району Мельник В'ячеслав. 20 січня група на 2-х БТР рушила забрати поранених до АД. В умовах щільного туману та за відсутності зв'язку — «глушили» терористи — десантники на БТР-ах потрапили у засідку. Під час бою БТР, в якому В'ячеслав здійснював штурм з іншими військовиками, врізався в будівельні конструкції аеропорту та вибухнув.

20 січня 2015 року – почався наступ бойовиків на блокпост № 31 на трасі «Бахмутка» поблизу смт Фрунзе (Луганська область), Василь Борисевич, уродженець с. Діброва Збаразького району, український військовик, сержант 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів) схопив гранатомет, щоб поцілити в танк, але зброя не спрацювала. Тоді він почав стріляти з автомата, тут у нього й поцілила куля снайпера, яка пробила легені. Побратими відтягнули пораненого до бліндажа, але коли зняли бронежилет, пульс уже не відчувався. Обгоріле до невпізнання тіло Василя знайшли пізніше на тому ж місці. Рідні три місяці шукали його і сподівалися, що Василь живий. Але ДНК-експертиза підтвердила, що Василь загинув.

20 січня 2015 року – від поранення у новому терміналі аеропорту Донецька помер український військовик, старший сержант 80-ї окремої аеромобільної бригади Вітишин Іван. Народився 14 вересня 1976 у с. Велика Лука Тернопільського району, позивний «Тесть».

День автономної республіки Крим щорічно відзначається 20 січня. Ця дата пам'ятна тим, що в 1991 році саме 20 січня жителі Криму волевиявленням під час референдуму заявили про бажання відновити Кримську автономію. Нова адміністративна одиниця увійшла до складу України.

На законодавчому рівні статус автономії Криму був закріплений 12 лютого 1991 року, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила закон про відновлення КАССР в межах існуючої Кримської області Української РСР.

Народ півострова пройшов довгий шлях до набуття автономного статусу. Там неодноразово виникали міжнаціональні та соціальні конфлікти, які, на щастя, вдавалося загладити. З Днем автономної республіки Крим всі національні меншини і український народ традиційно вітають перші особи держави.

Сьогодні, у зв'язку з тимчасовою незаконною окупацією території Криму Московією, святкування даного свята тимчасово не проводиться. Фактично Московія анулювала будь-які ознаки автономії Криму, що суттєво загострило міжнаціональні відносини па півострові. В складі України Кримська автономна республіка має всі атрибути національної символіки, в тому числі свій герб і прапор.

За церковним календарем 20 січня відзначають Післясвято Богоявлення та Собор Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна.

За часів царя Ірода у Єрусалимі жив священик Захарія з дружиною Єлизаветою. Вони були вже похилого віку та не мали дітей. Одного разу під час богослужіння ангел сказав Захарії, що його дружина народить сина і назвуть вони його Іоанном. Захарія не повірив, і тоді ангел за невіру покарав його німотою до того дня, коли все здійсниться. Як провіщав ангел, у Захарія і Єлизавети народився син. Коли восьмого дня запитали, як його назвати, батько написав на дощечці «Іоанн». Після чого відразу почав говорити, благословляючи Бога.

Іоанна Хрестителя ще називають Предтечею, бо прийшов він до Ісуса, щоб приготувати людей до появи Месії.

У народі 20 січня називається Посвятки. З цього дня починаються зимові М'ясниці, або М'ясоїд. До самої Масляної можна засилати сватів та справляти весілля. З Івана Хрестителя жінкам уже дозволялося шити і прясти, а отже, виконувати й іншу роботу.

Не випадково залишилося прислів’я: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі» або «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі».

Результат пошуку зображень за запитом "Собор Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна."

Щорічно у третю неділю січня відзначається Всесвітній день снігу. Свято засноване за ініціативою Міжнародної федерації лижного спорту (ФІС, FIS).

День снігу

А ще сьогодні - День всенародної скорботи в Азербайджані.

У цей день в країні оголошується траур у зв'язку з трагічними подіями Чорного (Кривавого) січня: в ніч з 19 на 20 січня 1990 року радянські війська увійшли в Баку для придушення політичної опозиції.

Увечері 20 січня 1991 року російський ОМОН взяв штурмом Міністерство внутрішніх справ Латвії. У результаті збройного бою були загиблі і поранені.

Тож сьогодні в пам'ять про ці події в Латвії відзначають День пам'яті захисників барикад 1991 року.

Іменини сьогодні святкують Івани, Опанаси, Себастіани.

Вибір читачів за тиждень

Відео