Євгенія Цебрій

У Тернополі суд суттєво зменшив заставу братам Козакам, підозрюваним у присвоєнні благодійних коштів для ЗСУ (фото)

Раніше підозрюваним призначили по мільйону гривень застави кожному, яку вони не змогли сплатити, відповідно вже понад три місяці перебувають під вартою

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою застави обрав Тернопільський міськрайонний суд братам-Козакам,  підозрюваним у присвоєнні благодійних коштів для ЗСУ.  Однак цього разу суд суттєво зменшив розмір застави кожному з братів. Андрію Козаку - 248 тис. 100 грн,  Івану Козаку -  297 тис.  720 грн. Відповідну ухвалу суд виніс 31 серпня. 

 Нагадаємо, Андрій та Іван Козаки вже понад три місяці перебувають під вартою у слідчому ізоляторі. 12 травня суд визначив для них альтернативу застави - по мільйону гривень кожному. У липні цей же запобіжний захід продовжили до 3 вересня. Заставу підозрювані не сплатили, відтак досі залишалися під вартою. 

Разом з підозрюваними на лаві підсудних опинилася і вагітна дружина Андрія Козака. Їй інкримінують цю ж статтю, що і братам

Оскільки запобіжний захід закінчується, а справа лише на етапі підготовчого засідання, прокурор звернувся до суду з клопотаннями про продовження запобіжного заходу обом обвинуваченим. Оскільки їхня підозра є обґрунтованою, а ризики продовжують існувати.  Зокрема, брати можуть переховуватися від органів досудового розслідування чи суду, незаконно впливати на свідків та інших обвинувачених у цьому провадженні, вчинити інші кримінальні правопорушення. 

Прокурор клопотав про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави мільйон гривень кожному з братів. Захисники і обвинувачені просили про домашній арешт у нічну пору доби. 

Прокурор Орест Дуць клопотав про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави мільйон гривень кожному з братів

Андрій і Іван Козаки наполягали, що вони не винні, жодних коштів не привласнили, що багато допомагали бійцям. А сума застави, яку просить у клопотанні прокурор, є дня них непідйомною. 

У справі навіть немає потерпілих. Ніхто не заявляв цивільний позов про повернення коштів, - наголосив Іван Козак. - Ми не пішли служити, тому вирішили щиро допомогти хлопцям. Неодноразово їздили на передову, особисто возили допомогу: автомобілі, дрони, квадрокоптери, аптечки та ін.

Іван Козак наполягає, що обвинувачення неконкретне і необґрунтоване. Чоловік зазначив, що до затримання займався підприємницькою діяльністю, яку не може здійснювати, перебуваючи під вартою. Він просив відпустити його під нічний домашній арешт. Адже дружина, яка працює на державній роботі, не має з ким залишити дитину. А його робота дозволяла йому доглядати дитину, відводити її в дитсадок. Зрештою йому потрібно забезпечувати сім'ю. 

У справі навіть немає потерпілих. Ніхто не заявляв цивільний позов про повернення коштів, - наголосив Іван Козак

Також Іван Козак запевняв суд, що нікуди не втече та не виїде за кордон. Та й це неможливо, адже зараз діє комендантська година та обмеження щодо виїзду за кордон чоловіків призовного віку.  

А через окуповані території я не виїду, бо це нереально. Ми допомагали своїй державі, немає мотиву тікати до загарбників, - каже Іван. 

Андрій Козак просив суд відпустити його під нічний домашній арешт, щоб він міг допомогти дружині, яка невдовзі має народити

Про відсутність наміру переховуватися від суду та втекти за межі країни запевнив суд і Андрій Козак. 

 Моя втеча означає визнання вини, а я не винен, - зазначив він.

Андрій просив суд відпустити його під нічний домашній арешт, оскільки вдома в нього маленька донька і дружина на 9-му місяці вагітності, якій нема кому допомогти. Братів та сестер вона не має, у мами - інвалідність. 

Моїй дочці рік і три місці, я не бачив її перших кроків. Зараз має народитися ще одна дочка. Прошу відпустити мене додому, щоб я міг бути біля сім'ї, - звернувся до суду Андрій Козак. 

Нагадаємо, справу щодо відомих братів-волонтерів з Тернопільщини вже передали до суду. Підготовчі засідання відбулися 22-29-31 серпня у Тернопільському міськрайонному суді. Головуючий суддя Тарас Багрій.

Разом з підозрюваними на лаві підсудних опинилася і вагітна дружина Андрія Козака. Їй інкримінують цю ж статтю, що і братам. Однак запобіжний захід підозрюваній, яка перебуває на останніх місяцях вагітності, не обирали через відсутність ризиків. 

11 травня Андрія і Івана Козаків затримали працівники карного розшуку поліції. За версією слідства, чоловіки збирали кошти на ЗСУ, половину з яких привласнювали собі. За зібрані на підтримку військових з початку війни добровільні пожертви громадян придбали для власного використання два автомобілі, мобільні телефони та інші матеріальні цінності на загальну суму 2 мільйони гривень. 

Підозрюваним загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна за частиною 3 статті 201-2 (незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану) Кримінального кодексу України.


Фото Євгенії Цебрій

Вибір читачів за тиждень

Відео