Анастасія Кисіль

Нова схема афери: у Тернополі в дівчини викрали більше 24-х тисяч гривень

2.-Kiberzlochini

Тернополянка хотіла придбати фотоапарат, а потрапила до рук аферистів. Продавець надіслав їй у месенджер посилання на оплату, жінка ввела всі дані, однак замість 12 тисяч з рахунку зникли всі кошти – понад 24 тисячі. Зник і продавець з товаром.

Про це повідомляють на сайті Національної поліції Тернопільської області.

Аферисти діють за такою схемою: відома платформа з продажів, на якій виставлено товар, пропонує безпечну оплату. ЇЇ суть полягає в тому, що з карти покупця кошти списуються тільки в той момент, коли він підтверджує своє бажання зробити покупку. При цьому на карту продавця кошти надходять лише тоді, коли покупець отримав товар і переконався в його якості та відповідності своїм очікуванням. Саме на цій послузі і спекулюють аферисти. Вони надсилають покупцю фейкові посилання і крадуть дані банківських карток. 

Що робити, щоб не потрапити на гачок аферистів, пояснює відділ комунікації поліції Тернопільської області.

  1. Посилання в особисті повідомлення.  Не переходьте за такими посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях нібито для купівлі товару, скасування угоди, повернення ваших коштів.
  2. Зазвичай офіційна доставка немає ніяких збоїв, при яких угода скасовується і вам потрібно знову вводити дані карти для повернення коштів або повторної оплати. Якщо продавець не відправить товар — кошти повертаються на вашу карту автоматично.
  3. Будьте обережні, якщо на сторонньому сайті у вас запитують введення даних авторизації, а також платежів — адже це і є мета шахраїв: отримати доступ до ваших персональних даних, які вас попросять ввести для здійснення покупки (номер картки, термін її дії, cvv).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео