Анастасія Кисіль

У Тернополі викладачі, студенти та випускники стоматологічного факультету безкоштовно лікують зуби захисникам і переселенцям

Фахівці роблять повний огляд та за потреби лікують зуби й обов’язково здійснюють професійну гігієну ротової порожнини

Безкоштовні стоматологічні послуги переселенцям та захисникам надають у тернопільському медуніверситеті. Історію однієї з організаторок медичної клініки,  деканеси стоматологічного факультету Тернопільського національного медичного університету Світлани Бойцанюк розповіли на фейсбук-сторінці навчального закладу. 

До 24 лютого Світлана Бойцанюк заперечувала можливість розв’язання повномасштабної війни. 

Пам’ятаю, що всім, хто про це казав, відповідала: «Бути цього не може. Ми живемо у ХХІ столітті». А ось 24 лютого ніколи не забуду. У моєї мами були проблеми зі здоров’ям. Я була поруч з нею. У неї нема Інтернету, тому останніх ранкових новин я не читала і не володіла інформацією, - пригадує жінка.

Коли подруга телефоном розповіла Світлані, що почалася повномасштабна війна, вона не могла повірити, думала, що це жарт.

Після того, як дізналася, що це правда, я вже сама собі не належала. Було дуже багато дзвінків, повідомлень від студентів: «Що робити? Яка форма навчання?». Це не припинялося, допоки не отримали офіційної інформації про те, що вчимося дистанційно, - розповідає жінка.

До останнього Світлана Бойцанюк не зважала на новини. Вона сподівалася на мирне вирішення. Проте того ж дня жінка таки зібрала тривожну валізу, яку, до речі, розібрала лише декілька днів тому. 

Вона не була велика. Насамперед я зібрала всі документи родини разом. Але не готова була їхати кудись. Я і зараз не збираюся виїжджати з Тернополя. Я - військовозобов'язана і готова до різних сценаріїв. Поки що реалізовую себе за своїм професійним покликанням, але у випадку потреби готова йти служити рідній країні, - каже Світлана Бойцанюк. 

Вона пригадує, що стоматологічну волонтерську службу почали в понеділок. Тоді вона разом з іншими викладачами принесли чергову допомогу для військових. Потім зайшли до проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи Степана Запорожана з ідеєю організувати на базі стоматологічного відділення безкоштовне надання стоматологічної допомоги нашим захисникам і тимчасово переміщеним особам.

Фахівці роблять повний огляд та за потреби лікують зуби 

Відразу після цього я і Наталія Чорній, доцентка кафедри терапевтичної стоматології, разом з проректором пішли до ректора для погодження. І розпочалася робота. Дали оголошення на наших медіа ресурсах – і відразу пішли пацієнти. Не шкодуємо ні хвилини про це і готові далі так само працювати. Приємно, що до нас приєдналося багато студентів 4-5 курсів, випускників. Вони дуже нам допомагали, але лікування зубів було не єдиною їхньою волонтерською роботою. Вони волонтерили, де тільки могли. Для них це була школа стоматологічної майстерності, школа життя, школа людяності, - каже Світлана.

Спершу почали приймати людей на кафедрі терапевтичної стоматології і використовували два стоматологічних крісла. Потім волонтерську клініку  розширили на 3 крісла, а ще пізніше - на 4. 

Безкоштовні стоматологічні послуги переселенцям та захисникам надають у тернопільському медуніверситеті

Наш пріоритет – це наші захисники. На початках всі охочі з числа територіальної оборони отримали стоматологічні послуги безкоштовно. Зараз також ми більше уваги приділяємо військовослужбовцям, бійцям національній гвардії. Ми допомагаємо тимчасово переміщеним особам, не відмовляємо нікому, у кого є гострий зубний біль. Наше завдання полягає в тому, щоб той, хто воює з російським агресором, отримав повний спектр стоматологічної допомоги. Робимо повний огляд, лікуємо за потреби зуби і обов’язково здійснюємо професійну гігієну ротової порожнини. На фронті у них не буде часу на це все. Ми будемо це робити і після перемоги, щоб всі, хто захищав країну, мав нашу максимальну підтримку, - стверджує Світлана Іванівна.

Представники стоматологічного факультету працюють щодня. Навіть у вихідні обслуговують військовослужбовців, якщо їм потрібно наступного дня йти захищати країну.

Навіть у вихідні обслуговують військовослужбовців

У мене було багато душевних історій за цей час, але є такі, що пам’ятатимуться постійно. У перші дні війни до нас повернувся наш випускник з Волновахи – Денис Бірюков. Я його дуже добре пам’ятаю, бо в 2014 році він з батьками приїхав до Тернополя, щоб поновитися на навчання. Він тоді не мав з собою документів, бо вони залишилися в окупованому Донецьку. Ми поновили його на навчання. Він добре навчався і закінчив навчання в 2017 році. Пройшов інтернатуру і працював лікарем-стоматологом в поліклініці Волновахи, - пригадує Світлана. 

У перші дні війни приєднався до волонтерства тернопільський випускник з Волновахи – Денис Бірюков

Тоді Денис Бірюков розповів викладачці, що вибрався з Волновахи першим і останнім евакуаційним потягом. В нього був вибір куди їхати, але за час навчання Тернопіль став рідним йому містом, тому приїхав сюди. До слова, колишній студент медуніверситету на волонтерських засадах долучився до служби і є членом команди.

Добра слава про стоматологів ТНМУ поширюється серед наших захисників. Пригадую зворушливу історію першого знайомства із бійцями, нашими захисниками-земляками, які перебували на ротації після визволення Бучі. Зі сльозами на очах і болем у серці ми надавали їм допомогу. Спілкуючись, ми переконалися, що український народ непереможний, бо в нас незламна сила духу, - говорить Світлана Бойцанюк.

До слова, тернопільська студентка повернулася з Фінляндії, щоб допомагати ЗСУ. Через війну Діана Сторощук певний час жила закордоном, де організовувала збори на допомогу українським військовим, купувала і передавала місцеві смаколики, відправляла гуманітарну допомогу.

Читайте також: Тернопільська студентка присвятила пісню Україні та її незламним воїнам.

Фото Миколи Василечка

Вибір читачів за тиждень

Відео