Тамара Коблик

У Тернополі вшанували 80-ту річницю примусового виселення українців з Лемківщини (фото)

Пам'ять про депортацію лемків і сучасні події в Україні стали символом незламності нашого народу

У Тернополі вшанували 80-ту річницю примусового виселення українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини. Відзначення цієї дати об'єднало представників лемківської спільноти, представників влади, істориків та місцевих жителів, які згадали про події, що відбулися в 1944–1946 роках, коли десятки тисяч лемків були насильно виселені зі своїх рідних земель на території сучасної Польщі до УРСР. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної військової адміністрації.

Лемки, етнічна група українців, які з давніх часів проживали на територіях Карпатського регіону, зокрема в Лемківщині. Внаслідок угоди між польською та радянською владою, тисячі родин були примусово переселені, втратили свої домівки, господарства та змушені були шукати притулок в нових місцях. Багато з них оселилися на Тернопільщині, де створили нові громади, зберігаючи свої традиції та культуру.

Учасники заходу наголосили на важливості збереження пам'яті про ці події, адже вони перегукуються з сучасною історією. Внаслідок російсько-української війни мільйони українців також опинилися в ролі біженців, внутрішньо переміщених осіб та змушені залишити свої домівки через бойові дії та окупацію, - йдеться у повідомленні Тернопільської ОВА.

Пам'ять про депортацію лемків і сучасні події в Україні стали символом незламності нашого народу, що завжди знаходить сили зберегти свою ідентичність та повернутися до життя навіть після найважчих періодів у своїй історії.



Фото пресслужби Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео