У Варшаві парламентарії України, Литви та Польщі провели зустріч з Міністром сільського господарства та розвитку села Республіки Польща

В ході зустрічі обговорили підписану спільну декларацію та механізми її подальшої реалізації країнами-членами Європейського Союзу

25 червня 2024 року в продовження роботи в межах ініціативи «Люблінський трикутник» у м. Варшава, Республіці Польща парламентарії України, Литви та Польщі провели зустріч з Міністром сільського господарства та розвитку села Чеславом Сєкєрським разом з аграрними асоціаціями Польщі, України та Литви. Про це повідомили у пресслужбі Верховної ради України.

В ході зустрічі обговорили підписану спільну декларацію та механізми її подальшої реалізації країнами-членами Європейського Союзу.

Відбулась також дискусія щодо аграрних секторів України, Литви і Польщі та шляхів інтеграції польського та литовського агропромислового комплексу у спільну аграрну політику Європейського Союзу та інших євроінтеграційних процесів.

Голова Комітету Олександр Гайду навів аргументи, що українські аграрії можуть стати колегами і партнерами, а не конкурентами на спільному європейському аграрному ринку. Оскільки, Україна вже десятиліттями є частиною світового ринку сільськогосподарської продукції, дотримується найвищих стандартів якості та займає провідне місце в продовольчій безпеці Європи.

За результатами зустрічі європейські колеги зазначили, що підтримують започаткований діалог і готові ділитися досвідом та допомагати.

У зазначеному заході взяли участь заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов, Голова Комітету у справах села Сейму Республіки Литва Вікторас Пранцкетіс, керівник офісу Комітету у справах села Сейму Республіки Литва Августе Матулевічене, Голова Комітету з питань сільського господарства та розвитку села Сейму Республіки Польща Мирослав Малішевський, голова громадської спілки «Всеукраїнська аграрна рада» Андрій Дикун, директор «Всеукраїнського аграрного форуму» Марія Дідух, голова Литовської сільськогосподарської ради Ігнас Гофманас, голова Асоціації виробників зерна Литви Аушрис Маціаускас, президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич, президент Зернової та кормової палати Моніка Пьонтковська.

Фото пресслужби Верховної ради України

Вибір читачів за тиждень

Відео