У Єгипті трагічно загинув військовий дипломат родом з Тернопільщини (фото)

191433750_5789093371130911_5580936786154799711_n

Учора, 28 травня, трагічно загинув під час відпочинку в Єгипті військовий, дипломат, екс-керівник розвідки уродженець Тернопільщини Віктор Гвоздь. Його смерть називають важкою втратою для України.

П’ять днів тому, 24 травня, Віктор Іванович відзначив свій день народження. Проживши життя, сповнене небезпек, відомий військовий загинув під час відпочинку у м. Дагаб, у Єгипті, коли пірнав на глибину.

Свою військову кар’єру Віктор Гвоздь розпочав як розвідник-перекладач китайської мови ще за часів СРСР.

- Він був нашим військовим аташе у колишній Югославії, детально вивчав та був просто енциклопедією даних щодо усіх подій у найгарячіші часи, він часто аналізував цей досвід з точки зору ситуації на Донбасі та в Криму. У 2008-10 роках Гвоздь був начальником Головного управління розвідки Міноборони, був відомий своєю відданою проукраїнською позицією. Гвоздь посилював контакти з кращими розвідками світу, насамперед, з США, у яких варто вчитись та переймати досвід, бо розумів, що протистояння з Росією неминуче, – розповідає Юрій Бутусов.

Начальником служби зовнішньої розвідки його призначили після Революції, у 2014 році.

-  Віктор Іванович дуже переживав за все, що відбувається у сфері оборони. Ним керували не амбіції, для нього це був життєвий шлях, він хотів бачити результати – сильну, незалежну Україну, хотів бачити нашу перемогу у війні. Смерть завжди передчасна, це велика втрата не тільки для родини, а й для всіх нас, і світла пам'ять завжди залишиться з тими, хто мав честь з Вами спілкуватись, – пише Юрій Бутусов.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео