Орест Сарматський

Україна – регіональний лідер щодо зростання цін на яблука (Агро-новини)

0702 (Copy)

Україна – регіональний лідер щодо зростання цін на яблука. Минулого тижня Україна стала лідером за темпами зростання цін на яблука: оптова ціна виросла відразу на 9%. 

Про це повідомляє east-fruit.com.

Нагадаємо, що Україна вперше експортувала яблука до п'яти країн Близького Сходу за один місяць.

У повідомленні йдеться, що, фактично, це було перше дійсно відчутне подорожчання десертного яблука в Україні в новому сезоні. В інших країнах моніторингу EastFruit ціни на яблуко не виросли більш ніж на 2-6% за тиждень.

Причини зростання цін на яблуко на ринку України дуже тривіальні – поки що яблуко продається переважно з пристосованих складів, в той час як вся якісна продукція закладена в холодильники, а виробники очікують стабілізації та зростання цін, щоб почати продажі. Крім того, слід враховувати й низьку базу для порівняння – адже ціни на яблуко й раніше були на рекордно низькому рівні, заначається в повідомленні.

Відповідно, ціну на яблука зараз формує та продукція, яка не підлягає тривалому зберіганню, а значить ціни на неї також встановлюються з розумінням того, що яблуко це в будь-якому випадку потрібно продавати і за будь-яку ціну.

Те, що не вдається продати, як правило, продається на переробку в концентрат, а там ціни в 4-5 разів нижчі. Та й щоби здати на переробку, необхідно стояти в черзі на завод. Якість цього яблука, пропонованого зараз на свіжий ринок, з огляду на недавні строки збирання, є порівняно непоганим. Проте, продукцію преміальної якості знайти на ринку вкрай складно. З погіршенням погодних умов і посиленням морозів, додатковим фактором підтримки цін стало ускладнення логістики. Тому, в міру поліпшення погодних умов, ціни можуть повернутися ще відкотитися назад.

Українські виробники овочів і грибів орієнтуються на Молдову

0701 (Copy)
0701 (Copy)

Молдовський ринок стає одним із найважливіших для вітчизняних виробників овочів, зокрема, картоплі та грибів.Про це повідомляють аналітики east-fruit.com.

Нагадаємо, що експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2018 року залишився майже на рівні минулорічних показників за відповідний період (-2%) і склав понад $8,6 млрд.

Так, за перші три квартали 2018 року українські експортери збільшили виручку від експорту овочів, картоплі та грибів в Молдову в 4,4 разу. Якщо ж говорити про обсяг експорту, то він зріс майже в 10 разів.

– Найбільш істотно зріс експорт товарної картоплі з України в Молдову. За перші 9 місяців 2018 року його було експортовано 11,3 тис. тонн або в 18 разів більше, ніж за такий же період минулого року. Експорт цибулі ріпчастої за той же період виріс більш ніж у сто разів – до 4,3 тис. тонн. Експорт українських томатів до Молдови зріс у 20 разів до 835 тонн, а експорт свіжої капусти – у 82 рази – до 750 тонн, – зауважують експерти.

Варто також відзначити збільшення експорту печериць з України в Молдову. За перші три квартали 2018 року їх було експортовано в три рази, ніж за той же період 2017 року, а експорт досяг 653 тонн. Майже стільки ж було експортовано в Молдову свіжої української моркви, її експорт виріс в п'ять разів. Зростанням експорту відзначилися також столовий буряк й огірки, однак обсяги експорту були меншими.

Найбільшу виручку українським експортерам принесли поставки картоплі – близько $1,8 млн. На експорті грибів експортери заробили $649 млн, а на експорті цибулі ріпчастої – $587 млн.

Аналітики відзначають, що зростання експорту овочів і картоплі особливо посилився з початком нового сезону виробництва продукції. Зокрема, у вересні поставки картоплі з України в Молдову в 136 разів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео