Орест Сарматський

Українець винайшов препарат, який врятує поля від хімії (Агро-новини)

0102 (Copy)

Кандидат технічних наук з Херсона Сергій Осипенко винайшов унікальний біологічний препарат нового покоління, який може відвернути стрімку деградацію сільськогосподарських угідь не тільки в Україні, а й по всьому світу.

За п'ять років досліджень він розробив біогель — суперефективну заміну всіляким гербіцидам та пестицидам, що ними десятиріччями труять поля, пише «Голос України».

Це екологічно чиста суміш торфу, сапропелю (донного мулу), біогумусу, часточок моху та лишайників. Вона не тільки відновлює мікрофлору грунтів, оздоровлюючи їх, а ще й допомагає утримувати продуктивну вологу, підвищуючи врожайність. Це в умовах глобальних змін клімату та наступу посухи дуже актуально не тільки для степового півдня України, а для багатьох країн Африки та Латинської Америки.

е25 (Copy)
е25 (Copy)

На технологію виробництва біогелю після успішних випробувань на базі двох десятків дослідних господарств та агрофірм Сергій Осипенко вже отримав близько півсотні патентів — від України до США та Канади.

Він і сам розгортає його випуск у Херсоні, сподіваючись уже цьогоріч отримати від 150 до 200 тонн цього стратегічно важливого для аграріїв продукту. Це дуже немало, враховуючи те, що на обробку одного гектара поля зернових потрібно лише півтора літри біогелю.

Заявки на його придбання надійшли з Аргентини, ПАР, Колумбії, Китаю, Угорщини та Польщі, каже науковець та винахідник Сергій Осипенко.

За продаж псевдоорганіки штрафуватимуть

0101 (Copy)
0101 (Copy)

Для України, як великого експортера органічної продукції, важливо забезпечити ретельний контроль виробництва і продемонструвати партнерам, що весь ланцюг виробництва простежується — від поля до столу.

Про це під час «Органік медіа бранч» розповіла заступник міністра з питань аграрної политики та продовольства Ольга Трофімцева.

«Зараз це відстежують самі виробники, але контроль держави має бути», — відмітила вона.

За її словами, законопроект № 5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» буде контролювати якість продукції, міститиме чітку систему санкцій за порушення законодавства у цій сфері і детально встановить права та обов'язки виробників і органів сертифікації.

Як повідомила одна з розробників законопроекту № 5448-д Олена Київець, документ передбачає за порушення законодавства органами сертифікації штрафні санкції у розмірі 80 тис. грн.

«Також відповідно до законопроекту продаж органічної продукції без наявності відповідного сертифікату обкладатиметься штрафом на рівні з виробником», — зазначила Олена Київець.

Вибір читачів за тиждень

Відео