Дарія Шевченко

Тернополяни, обережно: Україною шириться небезпечний паразит

f19c229413fee96e194974f4083dc80f

Тернополян застерігають бути обережними. У Миколаєві третина безпритульних собак заражена смертоносним паразитом, який може передатися людині через укус комара чи блохи.

Вірус небезпечний тим, що оселяється в організмі собаки й розмножується там до тих пір, поки не вб’є його.

Відомо, що паразит походить з тропічних країн, а в Україні з’явився у 1990 роках. Його розміри можуть сягати 40 сантиметрів у довжину. Симптомів зараження не спостерігається аж до останньої стадії.

- Коли паразит локалізується вже всередині серця – лікування небезпечне, тому що, знищуючи паразита, паралізуючи його у серці, ми викликаємо тромбоз, -  розповідає начальник дільничної ветлікарні Інгульського району Миколаєва Федір Безсонов.

Ветеринари радять перевіряти своїх домашніх улюбленців на дерафілярїї та не забувати робити профілактику проти цього вірусу.

Медики стверджують, що паразит може бути й в людини, адже передається через укус комара.

- Почервоніння на місці укусу. Потім з’являється такий бугорок, який може переміщатися по шкірі в області кінцівок, тулуба, голови. У жінок можуть бути молочні залози, а у чоловіків - статеві органи, - заявила завідувачка відділенням організації епідеміологічних досліджень Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ України Олена Табола.

Проте найчастіше він осідає в районі очей. Розміри його від семи до 12 см. Має ниткоподібну форму.

Для людини цей вірус не є смертельним. Лікарі запевняють, що паразит може зростати до певних розмірів, потім інкапсулюватись і померти. Після цього в людини починається запальна реакція. Тоді необхідно піти до хірурга, який  уже вилучає гельмінта.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео