Орест Сарматський

Українським фермерам порадили вирощувати журавлину (Агроновини)

0202 (Copy)

Прибуткове агровиробництво на кислих ґрунтах та торфовищах можна налагодити шляхом вирощування спеціалізованих культур, однією з яких є журавлина.

Про це повідомляє pro-consulting.ua.

Наразі журавлина користується постійним і все зростаючим попитом як на внутрішньому, так і не міжнародному ринках.

– Україна завжди славилася своєю журавлиною і входила в десятку її світових виробників. Правда, ми в цій сфері залишалися позаду своїх набагато менших сусідів – Білорусі та Латвії. Справа в тому, що українська журавлина збиралася в основному в природних умовах, тоді як білоруські та латвійські аграрії успішно освоїли її промислове вирощування. Подібний досвід є і в нашій країні, але його розвиток було перервано економічною кризою, – повідомляють аналітики.

Журавлинна плантація зможе давати врожай протягом 60 і більше років. Основні інвестиції у проект з вирощування журавлини передбачають витрати на:

* купівлю земельної ділянки;

* роботи по формуванню журавлинних чеків;

* придбання сільськогосподарської техніки необхідної для догляду за врожаєм і його прибирання;

* будівництво приміщень для сільськогосподарської техніки та складу для зберігання врожаю;

* забезпечення посадкової кампанії;

* поповнення оборотних коштів необхідних для виплати заробітної плати персоналу, фінансування адміністративних та інших витрат.

За розрахунками аналітиків, інвестор, який зважиться на всі ці витрати, очікує результат у вигляді підприємства з рентабельністю продажів 36,9%, що означає отримання майже 37 центів з кожного долара прибутку.

0102 (Copy)
0102 (Copy)

Восени підвищиться ціна на молокопродукти прогноз

Вже у вересні ціни на молоко та молочні продукти для споживача зростуть на 5% порівняно із червнем-липнем. Про це зазначили аналітики Асоціації виробників молока.

Причин для зростання цін декілька, серед них:

* дефіцит молока-сировини, пов’язаний зі стрімким скороченням поголів’я корів (за 6 місяців 2019 р. лише у промисловому секторі України вирізали 9 700 голів, через що переробні підприємства недоотримали понад 160 тис. т молока);

* необхідність впровадження вимог нового харчового законодавства, яке вимагає від молочних ферм оперативних і значних інвестицій у модернізацію і  навчання персоналу.

Додаткового погіршує ситуацію посилений податковий тиск. Так, ставка ПДВ на молочні продукти в Україні найвища в Європі – 20%,  проти 7% – у Німеччині, 5,5% — у Франції та 5% – у Польщі.

Експерти прогнозують продовження спаду виробництва у молочній галузі на фоні непрогнозованих умов ринку землі для господарств-виробників молока.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео