Орест Сарматський

Уродженець Тернопільщини розповів про особливе місце в Європі і що там сталося 99 років тому (фоторепортаж)

gord02

У Фатімі (Португалія) відбувся перший форум українських мігрантів Європи та Проща українських громад.

Участь у цій події взяли більше 120 священиків та мирян з 18 країн Європи. Про це повідомляє у своєму блозі голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

gord04
gord04

gord03
gord03

gord01
gord01

- Днями у Фатімі (Португалія) відбувся перший форум українських мігрантів Європи та Проща українських громад. Хотілося б поділитися враженнями від цієї неординарної події, пише наш земляк. - Фатіма – це особливе місце в Європі. 99 років тому в цьому віддаленому від цивілізації місці трьом діткам-пастушкам об’явилася Богородиця. Вона з’являлася їм багато разів, але їм ніхто не вірив. Останнє об’явлення відбулося 13 жовтня в присутності 70 тисяч людей, які після його закінчення стали свідками чудесного явління: сонце, схоже на срібний диск, почало крутитися довкола себе, як вогняна куля. Того ж дня Вона назвала себе «Пречистою Дівою Вервиці» і просила, щоб тут на Її честь було збудовано каплицю.

Марійське місце у Фатімі вражає своєю простотою та намоленістю. Тут завжди багато людей. Так було і цього разу. За винятком хіба що великої присутності українців. Повсюдно було чути українську мову, видно синьо-жовті прапори та хустки на всіх молитвах. Тисячі українців з Європи приїхали на Прощу. Разом з представниками інших народів молилися за мир в Україні. Спільна молитва на вервичці, похід з свічками та статуєю Богородиці, велична недільна Літургія та посвята українського народу Матері Божій…. Все було урочисто і велично.

 

gord06
gord06

gord05
gord05

Захід був дуже добре організований Пасторально-Міграційним відділом УГКЦ, який очолює владика Йосиф (Мілян).

Форум був розділений на три пленарні секції: перспективи пасторальної праці УГКЦ в країнах Європи, розвиток громадських організацій та їх співпраця з УГКЦ, проблематика розвитку української освіти закордоном.

Дуже приємно, що в роботі Форуму взяли безпосередню участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), міністр освіти та науки України Ліля Гриневич, владики УГКЦ Йосиф (Мілян) та Гліб (Лончина), Посол України в Португалії Інна Огнівець, Голова Європейського Конгресу Укранців Ярослава Хортяні, голова представництва СКУ в Україні Сергій Касьянчук, голова УВКР Михайло Ратушний, голова Товариства “Святої Софії” о. Марко Семеген, пасторальні координатори для українців в Італії та Португалії, директор МІОК Ірина Ключковська, представники структур для мігрантів італійської та португальської церков, представники Пласту та СУМу та багато інших учасників та гостей.

gord07
gord07

gord08
gord08

Робота Форуму була дуже конструктивною, після виступів доповідачів та дискусій були зібрані пропозиції, які лягли в основу Резолюції Форуму. Форум звернувся з листом до Святійшого Отця та Президента України. Учасники заходу висвітлили та обговорили головні проблеми та пропозиції, тепер справа за їх практичною реалізацією.

До речі, як анонсував голова ПМВ владика Йосиф, наступний Форум відбудеться в 2018 році в Римі і буде присвячений проблематиці дітей та молоді новітньої української діаспори в Європі, - пише своєму блозі голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

gor01
gor01

Фото - із сторінки Олеся Городецького у facebook

   

Вибір читачів за тиждень

Відео