Орест Сарматський

«Утробна лють»: світові ЗМІ про cумнозвісну промову Путіна

Провідні видання світу коментують промову Путіна, у якій він визнав «Л/ДНР» та спробував відкинути право України на існування.

Провідні засоби масової інформації відреагували на сумнозвісну заяву Путіна про рішення визнати «Л/ДНР», пише HB.

Спеціально для наших читачів Терен виділив деякі тези.

- У понеділок, 21 лютого, президент Росії Володимир Путін не лише підписав укази про визнання «незалежності» квазіреспублік бойовиків «ЛНР» та «ДНР», але й не залишив світові сумнівів у масштабі своїх геополітичних претензій, - передає REUTERS.

The Guardian констатує, що промова російського президента була сповнена «утробної» люті щодо країни, яку він називає «братерським народом».

- У своїх безладних ремарках Путін засудив рішення України піти геть від свого радянського минулого, представивши фактичне розчленування [країни] як покарання з його боку, — пише британська газета. Рішення про визнання «Л/ДНР» разом з абсурдним засіданням Радбезу РФ перед цим видання окремо називає одним з головних «поворотних» моментів за 22-річне правління Путіна в Росії, яке досі триває.

Ще до звістки про введення російських військ в ОРДЛО автор матеріалу припустив, що наступним кроком Путін «направить своїх військових для «захисту» цих регіонів, що може стати прелюдією до масштабнішої війни на сході України чи навіть повномасштабного вторгнення в країну» — і для чого можуть бути задіяні близько 150 тис. військовослужбовців, які російський президент стягнув до кордонів України.

Німецький журнал Spiegel присвятив промови Путіна детальний розбір, відзначаючи його «дивні аргументи» на користь рішення визнати «Л/ДНР». Видання нагадує, що російський президент не пропустив нагоди звинуватити Україну в «геноциді» мешканців Донбасу.

- Але що справді вразило в промові Путіна — так це те, що цей нібито „геноцид“ та бойові дії на Донбасі грали в ній не головну роль, — дивуються журналісти Spiegel. — Натомість він пустився в розлогу розповідь про історію української державності, яку вже інтерпретував із хворобливою своєрідністю у своєму есе влітку 2021 року.

Як і чимало інших ЗМІ, Spiegel особливо виділяє серед тез Путіна його слова про те, що Україна як держава нібито є якимось «продуктом СРСР та її засновника Володимира Леніна», і навіть буцімто самої Росії. Незалежність України, своєю чергою, президент РФ охарактеризував як помилку Компартії при Михайлі Горбачові.

Журнал також із занепокоєнням констатує, що фактично «Путін завершив свій виступ загрозою війни». Цитуючи його слова з фінальної частини промови, видання пише, що, за версією Путіна, «Україна – територія, а не країна; її обране керівництво — режим, і навіть якщо стріляють лояльні до Москви сепаратисти, провина лежить на Україні». «Це ідеальні умови для подальшої ескалації за бажанням. Визнання «народних республік» було б тоді тільки першим кроком».

Німецький таблоїд Bild прямолінійніше назвав звернення Путіна «цілком божевільним». 

- Своїм зверненням-маячнею Володимир Путін дав усі сигнали про готовність до початку війни, - пише таблоїд. Видання нагадує, що президент РФ назвав Україну «колонією США», її керівництво — «маріонетковим режимом», а також усіляко заперечував наявність в України власної державної традиції.

The New York Times зазначає, що у своєму зверненні Путін не лише визнав незалежність «Л/ДНР», але й фактично заявив, що вся Україна як країна була «створена Росією», а також «пригрозив владі України, що кровопролиття може продовжитися». 

- У своїй промові Путін виклав такі широкі аргументи проти України — описавши її прозахідний уряд як страшну загрозу для Росії та росіян — що, здавалося, він закладає основу для заходів, які виходять далеко за рамки лише визнання двох невеликих «республік», що відкололися, - пише NYT.

Журнал Foreign Policy характеризує промову Путіна як «довгу, безладну, пронизану теоріями змови і брехнею». Видання констатує, що негайне введення російських військ в ОРДЛО, «схоже, означає кінець дипломатичних зусиль щодо розрядки кризи, оскільки західні офіційні особи попередили, що визнання Росією цих регіонів означатиме кінець хиткої мирної угоди 2015 року».

Фото: НВ

Вибір читачів за тиждень

Відео