Тамара Коблик

12 листопада в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

Василь Галаса (1920  с.Білокриниця Підгаєцького району - 5 жовтня 2002, Київ) — діяч українського національно-визвольного руху, провідний член ОУН, полковник УПА, в.о. командира УПА-Північ.

Результат пошуку зображень за запитом "Василь Галаса"

Олександра Тяжка (1936 року с.Божиків Бережанського району) - український вчений у галузі медицини, доктор медичних наук. 1988–1998 - позаштатний дитячий імунолог МОЗ України, співорганізатор цієї служби в Україні. Автор і співавтор 220 наукових праць, 10 патентів на винаходи.

Результат пошуку зображень за запитом "Олександра Тяжка"

Михайло Савка  (1962 року с.Щепанів) - футболіст і тренер, півзахисник, виступав, зокрема, за «Зірку» (Кіровоград), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Буковину» (Чернівці), «Металург» (Запоріжжя), «Карпати» (Львів) і «Слобод» (Міхаловіце, Словаччина).

Результат пошуку зображень за запитом "Михайло Савка"

Кот Данія (1943, с. Чернихівці, нині Збаразького району) – педагог, літераторка, перекладач. Авторка 8 збірок поезії.

Кривко Марія (1946, с. Вербівка, нині Борщівського району) – дириґент, музикант, педагог. Автор близько 100 обробок народних пісень.

Результат пошуку зображень за запитом "Кривко Марія"

Бесага Василь (1964, с. Бобулинці, Бучацького району) - начальник управління містобудування, архітектури та кадастру, головний архітектор Тернополя.

20141209_0019

Федик Ігор (1964, смт Козова) – художник, дизайнер, підприємець. Автор ікон, портретів, барельєфів та живописних картин.

Цей день в історії Тернопілля:

1896 – помер український і польський піаніст, композитор, диригент, педагог, уродженець м.Копичинці В’ячеслав Вшелячинський. Професор консерваторії Галицького музичного товариства у Львові, засновник, директор і диригент симфонічного оркестру та хору польського товариства «Друзів музики». З 1878 року працює в музичній школі Тернополя. Автор фортепіанних творів, солоспівів, есе «Про життя і творчість Фредерика Шопена», «Адам Міцкевич у музиці». Серед учнів Вшелячинського і наш великий композитор Денис Січинський.

1898 – академік Володимир Гнатюк заснував у Львові «Українсько-руську видавничу спілку», де був відповідальним редактором і секретарем аж до літа 1912 року.

1940 - Рада народних комісарів СРСР видала постанову «Про відрахування на поповнення неділимих фондів колгоспів західних областей УРСР». Ухвалено задовольнити прохання РНК УРСР щодо відрахування на поповнення неподільних фондів колгоспів у Волинській, Дрогобичській, Ровенській, Станіславській, Тернопольській, Чернівецькій і Аккерманській областіх у розмірі не менше 7 і не більше 10% від грошових доходів артілей.

1944 – новостворена Бучацька районна бібліотека одержала першу партію літератури, яка надійшла з Харкова.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я оголосили 12 листопада  Днем початку масштабної кампанії по боротьбі з дитячою пневмонією. ВООЗ і ЮНІСЕФ почали кампанію зі збору коштів, які підуть на лікування від цього захворювання дітей у десятках країн, що розвиваються, переважно в Азії та Африці.

Багато експертів в області медицини називають пневмонію «головним убивцею» дітей у віці до 5 років. Трагічна статистика говорить про те, що кожен рік від запалення легенів помирає понад два мільйони людей.

День фахівця з безпеки – міжгалузеве свято, що об’єднує всіх учасників ринку, професіоналів галузі безпеки в широкому сенсі слова.

Ініціатором свята виступив найбільший Інтернет-портал з безпеки Sec.Ru. Традиційно, в рамках урочистої програми відбудеться нагородження фіналісток конкурсу «Міс Безпека». Свято відзначається з 2005 року.

День фахівця з безпеки

Іменини сьогодні святкують Зиновій, Артем, Марко, Олена, Стефан, Зиновія.

Вибір читачів за тиждень

Відео