Овочі вже вирощують за допомогою… риби (Агроновини)
Аквапоніка – це метод у сільському господарстві, своєрідне поєднання гідропонічних теплиць (вирощування рослин без ґрунту) та аквакультури.
Йдеться про спосіб вирощування салатів та овочів на поверхні резервуарів з водою, в якій плавала риба. Продукти життєдіяльності останньої є органічним добривом для рослин. Таку технологію поєднання овочівництва та аквакультури активно розвиває нідерландський стартап Phood Farm.
Аквапонічна ферма компанії Phood Farm розташована у місті Ейнговен. У господарстві вирощують 3 види салатів. Продуктивність складає близько 200 кілограмів на тиждень. Ферма використовує на 90% менше води, ніж зазвичай використовується під час вирощування салату на відкритому ґрунті. Секрет у тому, що система водяної теплиці закрита, вода в ній циркулює, очищається та використовується повторно.
Спочатку насіння висаджують у ґрунт для пророщування саджанців. Потім салати розміщують на пінопластових пластинах з отворами і запускають у водяні резервуари (своєрідні мілкі басейни. Таким чином, рослина плаває на поверхні, а її корені занурені у воду, в якій плавали коропи. У таких умовах салат дозріває за шість тижнів.
Методом аквапоніки крім салатів можна вирощувати помідори, баклажани, перець та інші однорічні рослини. Завдяки рибному посліду рослинам практично не потрібно інших добрив. Також у таких акватеплицях не застосовують пестицидів, адже в закрите середовище не потрапляють природні шкідники.
Попри екологічність та зручність, аквапоніка залишається малопоширеною через значний обсяг інвестицій, який необхідно вкласти у створення такого підприємства. Крім приміщень, рослин і риби, це витрати на вентиляцію, штучне освітлення та перекачування води.
Варто зазначити, що прототипи подібних систем існували ще століття тому. Так, племена ацтеків будували у мілководних річках “плавучі городи” – чінампас.
Джерело: agrarii-razom.com.ua
Експорт української свинини зріс на понад 50%
Україна у січні-вересні 2021 року імпортувала 25,84 тис. т свинини, що на 35% більше ніж за аналогічний період минулого року.
Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» з посиланням на дані Держмитслужби.
- Попри те, що імпортні поставки свинини значно перевищують експортні, поставки української свинини за кордон також демонструють тенденцію до зростання, — з початку 2021 року було експортовано 3,20 тис. т продукту, що на 56% більше аналогічного показника минулого року. Варто зазначити, що 99% м’яса реалізовувалось замороженим. Основними країнами-покупцями української свинини стали: ОАЕ — 1 391 т, Гонконг — 719,6 т, Грузія — 198 т, Ліберія — 165,8 т», — розповідає аналітик УКАБ Максим Гопка.
Джерело: agrarii-razom.com.ua