Олеся Поліщук

В одному з музеїв Тернопільщини зберігають найдавнішу місцеву шопку 

136384138_1389124854769079_5040559798389044088_o

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї експонують одну з найдавніших шопок із музейних збірок нашого краю. Зберігають її у відділі стародавньої історії.

Про це повідомили на сторінці музею в фейсбуці.

Ця шопка датована кінцем ХVІІІ – початком ХІХ століття.

– Вона вирізана з дерева у стилі класицизму з елементами пізнього бароко. На жаль, місце її походження достеменно невідоме, але швидше за все, що це Тернопільщина, – розповіла наукова співробітниця ТОКМ Оксана Зборівська.

Шопка – це макет, який зображає вифлеємську стайню в ніч Різдва Христового. Він може бути як мініатюрним, так і великого розміру.

– За легендою встановлення шопок започаткував святий Франциск Ассізький (із благословення папи Гонорія ІІІ) у містечку Греччо в Італії 1223 року. Уже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах, а згодом – по всій Європі. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення передалися внаслідок багаторічної приналежності до католицького Польського королівства, а згодом і Речі Посполитої, – каже завідувачка сектору ТОКМ Віра Шумська.

Шопка – символ Різдва, що має вигляд вкритої соломою дерев’яної хатинки, в якій встановлено скульптури дійових осіб, описаних у Святому Письмі й апокрифах, а вертеп – театралізована народна вистава, до складу якої входять біблійні сюжети та історично-побутові сценки.

– Виготовлення шопок було досить дорогою справою. Зокрема, священик східногалицького містечка Городок у церковній книзі розписав кількість витрачених грошей на створення шопки для храму. Ця сума становила 12,7 флоринів у той час, коли 4 флорини було достатньо для проживання однієї родини протягом місяця, – повідомляють працівники обласного краєзнавчого музею.

Встановлення шопок є однією із найпопулярніших різдвяних традицій в Україні, в країнах Європи та Північної Америки.

Фото зі сторінки ТОКМ у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео